Навършиха се 20 години от премиерата на „Нотинг Хил

29.05.2019 г.
Навършиха се 20 години от премиерата на „Нотинг Хил“Това безспорно е една от най-популярните романтични комедии. Навършиха се 20 години от премиерата на „Нотинг Хил“, един от поредицата триумфи на Ричард Къртис. Сценаристът на „Четири сватби и едно погребение“ обмисля идеята за нова романтична комедия по време на паузите между снимките на този филм.

Донякъде Къртис повтаря схемата и в „Нотинг Хил“ – един англичанин (Хю Грант) се влюбва в недостъпна на пръв поглед американка (Джулия Робъртс). С тази подробност, че в случая тя е най-голямата кино звезда. И изглежда съвсем в реда на нещата тя да бъде изиграна от най-голямата звезда в Холивуд по това време.

Робъртс е първият и единствен избор за ролята на Ана Скот, признава режисьорът Роджър Мичъл. А какво би станало, ако тя откажеше да участва? „Въобще не съм се замислял по този въпрос“, смее се той.

Мнозина сравняват „Нотинг Хил“ с класиката „Римска ваканция“, за участието си в която Одри Хепбърн печели „Оскар“. Тя е в ролята на принцеса, влюбила се в един журналист (Грегъри Пек). Къртис обаче признава, че не е черпил вдъхновение от този филм. „Имахме среща с Джулия и нейния агент, след като тя бе приела да участва. Когато си тръгваха, агентът й каза, че нашият филм отдава почит на „Римска ваканция“ по толкова убедителен начин. А аз не бях го гледал“, допълва с усмивка той.

За ролята на Уил от екипа първоначално решават да вземат неизвестен актьор. Все пак самият герой е именно такъв – тотално незабележим. В рамките на един ден прослушват осем актьори и в крайна сметка решението е общо: Нека бъде Хю.
Copyright © 2024 Dir.bg.