"В кръг" вече с плакат

24.09.2019 г.
След като направи своята световна премиера и взе две от най-престижните награди на 25-ото издание на международния кинофестивал в Сараево, идва моментът за срещата с българската публика на „В кръг“. Лентата на Стефан Командарев ще бъде представена за първи път в България на фестивала „Златна роза“ във Варна, прожекцията е на 1 октомври (вторник).

„Имахме страхотен старт и то на толкова силен фестивал като Сараево. Сега нямаме търпение от срещата ни с най-важната за нас публика, а именно родната!“, споделя Стефан Командарев.

В кръг“ вече има и своя плакат за България. „За световната дистрибуция използваме друга визия, но за у нас, разбира се, наблягаме на актьорския състав, който е страхотен“ - споделя стратегията Катя Тричкова, продуцент на филма.



В Сараево „В кръг“ спечели две от общо шестте награди за пълнометражно игрално кино:
- „Сърцето на Сараево“ за най-добра актриса за Ирuнú Жамбонáс.
Мотивите на журито са „за дълбоко и многопластово изпълнение, за детайлност и прецизност, на което не можем да не повярваме“.
- CINEUROPA, награда за „Изключително постижение в европейската аудиовизуална култура. Филмът се отличава не само с безспорните си артистични качества, но и промотира идеята за европейски диалог и интеграция“.

В кръг“ на Стефан Командарев е дълго пътуване през едно общество, което още търси своята идентичност след три десетилетия на преход. Ставаме свидетели на оцеляване и пропадания, на спасени животи и на загубени такива, на благородство потъващо в социалната жестокост и безразличие. Журито специално оценява тона на черен хумор с който филма прави 360-градусова критика на обществото. Когато всичко изглежда загубено, достойнството на героите ни дава надежда за бъдещето.“

Филмът вече получи покани за участие в основните конкурсни програми на още престижни международни фестивали. Първите участия в следващите два месеца са в международните кинофестивали в Хихон (Испания), Тирана (Албания) и Стокхолм (Швеция). Налице са отлични рецензии в престижни световни медии, като Variety, Cineuropa и Screen Daily. Интервюто във Variety беше преведено на български, ето някои извадки:

Variety:
"Стефан Командарев се завръща с поредната амбициозна картина на динамичното българското общество, този път през невдъхващите доверие очи на полицаите. Безспорен хит за публиката след премиерната си прожекция на фестивала в Сараево, където филмът спечели наградата на Cineuropa и наградата за най-добра женска роля, връчена на Ирини Жамбонас за изключителното й постижение, “В кръг” смело се заиграва със социални послания и емоционални въздействия."

„Едновременно ироничен и сериозен „В кръг“ следва три патрулиращи двойки полицаи през една динамична нощна обиколка из центъра на София и свързва истории за трафик на хора, евтаназия, корупция и други съществени въпроси, по естествен и увлекателен начин с наличието на достатъчно мелодрама и провокация, каквито едва ли сте очаквали в рамките на 106 минути.“

„Безспорен хит за публиката след премиерната си прожекция на фестивала в Сараево, където филмът спечели наградата на Cineuropa и наградата за най-добра женска роля, връчена на Ирини Жамбонас за изключителното й постижение, “В кръг” смело се заиграва със социални послания и емоционални въздействия. В него има и политически конфликти и противоречиви герои, които държат интереса на зрителя, но тези които очакват просто заклеймяване или възхвала на момчетата (и жената) в сини униформи, ще останат разочаровани. Леко хапливата популистка жилка може да направи “В кръг“ най-харесвания филм на Командарев след хита “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, който попадна в краткия списък на номинациите за чуждоезичен Оскар през 2009.“

Cineuropa:
„Две години, след като ни показа жителите на София през очите на таксиметрови шофьори във филма „Посоки“, номиниран за Un Certain Regard, българският режисьор Стефан Командарев се гмурка още по-дълбоко в социалните проблеми на родината си с „В кръг“, който участва на филмовия фестивал в Сараево. Филмът се опитва да покрие огромен лист от теми и представя въздействаща комбинация от емоция и връзка с настоящето.“

„В един момент „В кръг“ не е просто каталог от социални предизвикателства и се превръща във филм за достойнството, надеждата и как да отстоим на трудностите с високо вдигната глава. С изключителния принос на Иван Бърнев, Асен Блатечки, Ирини Жамбонас, Стефан Денолюбов, Стоян Дойчев и Васил Василев Зуека – и това са само актьорите, изиграли ролята на полицаи, – този филм е огледало на българското общество, огледало, в което много хората, които ще имат възможност да го гледат, ще видят отражението си. Всъщност „В кръг“ е огледало за всяка от бившите комунистически страни от региона, които, всяка по свой начин, са били изправени пред сходни трудности.“

* * * * * * *

В кръг“ е вторият филм от планираната трилогия след реализацията на „Посоки“. Той разказва историите на три двойки патрулиращи полицаи в нощна София. По примера на първия филм, и тук епизодите са снимани в един кадър за по-голямо въздействие и автентичност. В лентата ще видим Ирини Жамбонас, Павел Поппандов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Васил Василев-Зуека, Стефан Денолюбов, Стоян Дойчев, Герасим Георгиев-Геро, Николай Урумов, Анастасия Ингилизова, Ованес Торосян и др. Режисьор е Стефан Командарев, оператор Веселин Христов, сценаристи Симеон Венциславов и Стефан Командарев, продуценти Стефан Командарев и Катя Тричкова за „Арго Филм“.

В кръг“ тръгва по кината в България на 8 ноември 2019 г. с медийната подкрепа на NOVA и се осъществява с подкрепата на ИА „Национален филмов център“, фонд ЕВРОИМАЖ, Сръбски филмов център, Илиян Рангелов, КИА Моторс България и в партньорство със Синдикалната федерация на служителите на МВР.
Copyright © 2024 Dir.bg.