("King Leopo..."/> Кино

Бен Афлек и Скорсезе поставят филм за Конго

22.11.2019 г.
Бен Афлек и Скорсезе поставят филм за КонгоБен Афлек ще режисира и продуцира историческата драма "Призракът на крал Леополд" ("King Leopold’s Ghost"), чието действие ще се развива в началото на XX век в Конго. Проектът се разработва от независимата социално ангажирана фирма "One Community" на Скот Будник, кофинансирала драмата "Милост" на Warner Bros. Афлек е известен като съосновател на благотворителната Инициатива за Източно Конго, стартирала през 2010 г. Той ще продуцира чрез своята компания "Pearl Street Films" заедно с Мартин Скорсезе, чрез неговата "Sikelia Productions". Копродуценти са още 92-годишният Хари Белафонте и дъщеря му Джина Белафонте.

За сценария е привлечен ирано-американецът Фархад Сафиния ("Апокалипто" от 2006 г.), който ще адаптира едноименната документална книга от 1998 г. на журналиста и историк Адам Хокшилд. В нея се описва плячкосването на Конго от белгийския крал Леополд II в периода 1885 - 1908 г., както и съпротивата на конгоанците. Борбата им води до възникването на съюз между американски негър-мисионер, английски разследващ журналист и ирландски шпионин - тримата повеждат едно от първите в историята движения за човешки права.

Откакто Бен Афлек преодоля алкохолната си зависимост през пролетта на 2017 година, слуховете за завръщането му към режисурата не спират - напр. за военната драма "Red Platoon", но в крайна сметка се оказват непотърдени от дествителността. Напълно възможно е и сега оповестеният проект да се размине с реализацията си.
Copyright © 2024 Dir.bg.