Берлинале 2020 оповести конкурсната си програма

29.01.2020 г.
Берлинале 2020 оповести конкурсната си програмаВече е ясна конкуренцията за наградата "Златна мечка" от 70-ия Международен филмов фестивал в Берлин (20 февруари - 1 март). Новият изпълнителен директор Мариете Рисенбек и художественият директор Карло Шатриан оповестиха 18-те заглавия в конкурсната програма.

Шатриан сподели, че макар да е включена "някоя и друга комедия", голям брой филми ще нищят тъмната страна на човека. "Историите не са лишени от надежда, но същевременно целят да ни изправят пред случващото се около нас. Понякога разказват за скритите ни страхове, друг път за тези, които дебнат в света извън нас", казва той.

Сред конкурсните филми е драмата "The Roads Not Taken" на режисьорката Сали Потър, разказваща историята на баща и дъщеря и с участието на Хавиер Бардем, Ел Фанинг, Салма Хайек, Лора Лини. Включен е също римейкът на "Берлин Александерплац" ("Berlin Alexanderplatz") и експериментална продукция "Сибир" на Абел Ферара с участието на Уилем Дефо. И трите филма ще имат световни премиери в Берлин. Първата международна прожекция на анимацията "Напред" също ще бъде в столицата на Германия, на специална гала в Берлинале Паласт.

Някои от известните имена, които ще присъстват в Берлин, са актьорът Уилем Дефо, бившият американски държавен секретар Хилари Клинтън и актрисата Ел Фанинг. Клинтън ще присъства на специален скрининг на документалната тв поредица "Хилари", която ще тръгне през март по VoD-мрежата Hulu.

В конкурсната програма са два американски филма - на независимите режисьорки Илайза Хитман и Кели Райкард. Хитман ще представи филма си "Never Rarely Sometimes Always" ("Никога рядко понякога винаги"), а Райкард - "First Cow" ("Първа крава").

Азия е представена в конкурсната програма от южнокорейския режисьор Хон Сан-су, който участва в Берлинале за трети път, и тайванеца Цай Мин-лян, дебютирал там през 1993 г. В конкурсната програма са също филми на режисьори от Германия, Италия, Франция, Русия, Швейцария, Аржентина, Бразилия. Десет от 18-те филма са европейски.

Общо в шестте секции на фестивала ще бъдат представени 240 филма от 71 държави. В програмата са 26 световни премиери и пълнометражните дебюти на 13 режисьори.

По-рано през месеца беше оповестено, че председател на журито ще бъде Джереми Айрънс; предстои да бъдат съобщени имената на останалите членове на журито.

Откриващ филм на фестивала е драмата "My Salinger Year" (Канада, Ирландия) на канадския режисьор Филип Фалардо с участието на Сигорни Уивър. Филмът е екранизация на едноименните мемоари от 2015 г. на американската авторка Джоана Раков за начинаеща поетеса в литературния свят на Ню Йорк от 90-те години, чиято работа е да отговаря на писмата на фенове до писателя Джером Селинджър.

Актьорът Самуел Финци е водещ на откриващата церемония (на 20 февруари) и на церемонията по връчване на наградите (на 29 февруари). Финци е един от най-търсените театрални и филмови актьори в немскоезичния свят.

Откриващата и закриващата галавечери ще бъдат излъчвани на живо по немския канал ZDF.

Ето и 18-те конкурсни заглавия:

* Berlin Alexanderplatz (Germany/Netherlands) - dir. Burhan Qurbani
* DAU. Natasha (Germany/Ukraine/UK/Russia) - dir. Ilya Khrzhanovskiy and Jekaterina Oertel
* The Woman Who Ran (Korea) - dir. Hong Sangsoo
* Delete History (France/Belgium) - dirs. Benoît Delépine and Gustave Kervern
* The Intruder (Argentina/Mexico) -  dir. Natalia Meta
* Bad Tales (Italy/Switzerland) - dirs. Damiano D’Innocenzo and Fabio D’Innocenzo
* First Cow (USA) - dir. Kelly Reichardt
* Irradiated (France/Cambodia) - dir. Rithy Panh
* The Salt of Tears (France/Switzerland) - dir. Philippe Garrel
* Never Rarely Sometimes Always (USA) - dir. Eliza Hittman
* Days (Taiwan) - dir. Ming-Liang Tsai
* The Roads Not Taken (UK) - dir. Sally Potter
* My Little Sister (Switzerland) - dirs. Stéphanie Chuat and Véronique Reymond
* There Is No Evil (Germany/Czech Republic/Iran) - dir. Mohammad Rasoulof
* Siberia (Italy/Germany/Mexico) - dir. Abel Ferrara
* All the Dead Ones (Brazil/France) - dirs. Caetano Gotardo and Marco Dutra
* Undine (Germany/France) - dir. Christian Petzold
* Hidden Away (Italy) - dir. Giorgio Diritti.
Copyright © 2024 Dir.bg.