Отлага се кинофестивалът в Кан - за трети път в историята

20.03.2020 г.
Отлага се кинофестивалът в Кан - за трети път в историятаФилмовият фестивал в Кан, Франция ще бъде отложен тази година. Това съобщиха вчера организаторите на сайта си. На този етап не може да се каже точно кога ще се проведе форумът, тъй като не е ясно как ще се развие пандемията с новия коронавирус в Европа.

Оптимистичните прогнози на мениджмънта са фестивалът да се състои в края на юни. "Когато развитието на здравната ситуация във Франция и по света ни позволи да направим оценка на реална възожност за провеждане, ще информираме за нашето решение", добавят от фестивала.

За други събития в града също бяха обявени промени. Фестивалът "Cannes Lions", фокусиран върху рекламата, бе преместен от юни за октомври. Телевизионните фестивали MIPTV и CanneSeries през края на март бяха отменени.

В сряда президентът на кинофестивала Пиер Лескюр заяви, че е "разумно оптимистичен" за това, че събитието ще се състои през 2020 година с надеждата, че коронавирусната пандемия ще отбележи своя пик в края на март и през април вече "ще дишаме малко по-добре". Към този момент правителството на Франция бе забранило събиранията на повече от 1000 души на едно място.

Песимистичните прогнози са, че директорът на фестивала Тиери Фремо може все пак напълно да отмени провеждането му тази година. Това вече се е случвало два пъти: веднъж на първото му издание през 1939 година заради избухването на Втората световна война. Откриващ филм тогава е "The Hunchback of Notre Dame" (САЩ) и на другия ден - 1 септември - Германия нахлува в Полша. През май 1968 г. фестивалът е прекратен по средата си, след като режисьори като Жан-Люк Годар и Франсоа Трюфо обявяват това в знак на солидарност със студентските и работнически протести по онова време във Франция.
Copyright © 2024 Dir.bg.