Окончателно: без фестивал в Кан тази година, но с Netflix догодина

12.05.2020 г.
Окончателно: без фестивал в Кан тази година, но с Netflix догодинаТези дни стана известно, че 73-и фестивал в Кан през 2020 година няма да има като физическо събитие. В началото на следващия месец ръководството му ще обяви списъка със селекционирани филми - те ще могат да бъдат видени на други фестивали през есента.

Вчера директорът на феста Тиери Фремо (на снимката) даде интервю, в което спомена, че неговият предшественик Жилбер Жакоб - арт директор от 1978 г. и президент от 2001 до 2014 г. - никога не е преминавал през подобна драма. Фестивалът е отменян веднъж поради избухването на Втората световна война и е прекратяван веднъж през май 1968 г. поради размириците във Франция тогава, а Тремо никога не си е представял при него да се случи отново. През 1948 и 1950 г. фестивалът също пропуска да се проведе по финансови причини. Всяка година възникват усложнения около организацията, повечето от които не са добили публичност, като по-сериозните от тях са епидемията от SARS през 2003 г. и избухването на вулкана Ейяфятлайокутл в Исландия през 2010 г., казва Фремо.

Сега фестивалът работи по списъка от филми, които щяха да бъдат част от 73-ото издание през 2020 г. Всички те са планирани за прожекции в киносалони между днес и пролетта на 2021 г. Селекцията вероятно няма да бъде в обичайния структуриран формат - конкурсна програма, особен поглед и извънконкурсни секции. Целта на обявяването на списъка е да бъдат подкрепени тези филми, получени от цял свят, за да намерят своята публика. След като списъкът бъде обявен, фестивалът ще започне да организира събития по кината, а професионалисти, с които Кан е в ежедневен контакт, са заявили, че тази политика силно ще подпомогне проектите им.

Списъкът ще бъде брандиран като "Кан 2020" и филмите ще излязат на фестивали като Торонто, Сан Себастиан, Ангулем, Венеция, Ню Йорк, Довил, Лион, Пусан. Работата по селекциониране на филми за следващия Кан през 2021 г. ще започне през есента на 2020 г. Тук ще влязат и заглавия, които са влезли в програмата за тазгодишното отменено издание, но са отложени като премиери за периода след пролетта на 2021 г.

Журито на 73-ия кинофестивал в Кан трябваше да оглави Спайк Лий, на когото Фремо разчита и за фестивала догодина. "Той е символ на Ню Йорк, ударен жестоко от епидемията. Току-що направи късометражен филм за затворения град под музиката на Синатра, пеещ "New York, New York" - много вълнуващо! Неговият ангажимент не му пречи да бъде закачлив, всичките си съобщения завършва с "Vive la France!" и множество синьо-бели-червени знаменца. И за да ви кажа всичко, той ни показа един красив свой филм, направен с Netflix /"Da 5 Bloods"/ - и ви се иска да го видите, нали? Тази изненада трябва да отбележи връщането на Нетфликс на червения килим! Разбира се, извън конкурсната програма. Като че вървим към един приказен нов Кан..."
Copyright © 2024 Dir.bg.