"Тенет" може и да не излезе през юли, изчисления на Warner

19.05.2020 г.
Очите на киноманите са вперени в новия филм на Кристофър Нолан, за когото надеждите са да стане първият блокбъстър на мейджър компания, който да излезе след затварянето на бизнеса през м. март. Собствениците на киносалони разчитат "Тенет" да ги вдигне от нулата след CoVid-19. Появиха се обаче съобщения, че на Warner Bros. са нужни 80% от кината по света да са отворени, за да си струва екшън трилърът усилието.

Сегашната премиерна дата в САЩ и в България е 17 юли, но засега няма яснота дали трите основни пазара, тези в Ню Йорк, Лос Анджелис и Сан Франсиско - с 25% от бокс офиса на който и да било премиерен уикенд, - ще отворят по това време. По изчисления на студиото, необходими са минимум 3 500 екрана в САЩ и още 30 000 по света, за да се постигне възвръщаемост на направената инвестиция. Лентата струва около 200 милиона долара, като самият Нолан ще получи 20% от т.нар. "first dollar gross" (от приходите от продажби, независимо от това дали студиото е на печалба).

Дори част от кината да бъдат отворени, което специално за района на Лос Анджелис е съмнително - говори се за още 3 месеца карантина, и след това кината няма да работят в пълния си капацитет и ще спазват определени изисквания. Няма яснота и по това, дали самата публика охотно ще се върне в залите. Освен това, ефективността на евентуална реклама е спаднала драстично - особено на билбордовете и радио рекламите, при малкото пътувания на хората. Няма и спортни събития, които да привлекат зрители към тв рекламите, няма и достатъчно атрактивни тв предавания.

Засега сметките на наблюдателите са, че ако Уорнър пак отложат "Тенет", той ще отиде за 14 август на мястото на "Жената чудо 1984", която пък ще отиде за декември и оттам могат да се наложат още промени в графиците. Критиката засега е изключително благосклонна към "Тенет", сравняван като очаквания с успеха на "Генезис" (2010).
Copyright © 2024 Dir.bg.