София Филм Фест в 2 части: лято и есен 2020

16.06.2020 г.
София Филм Фест в 2 части: лято и есен 202024-ото издание на най-големия български международен кинофестивал бе отложено 3 дни преди планираното откриване на 12 март 2020. След месеци на извънредно положение и извънредна епидемична ситуация, София Филм Фест (СФФ) предлага адаптивно решение: издания в два периода на 2020 – лято и есен.

СФФ Лято ще бъде онлайн, в платформи на открито и с прожекции в Дома на киното в София.

Фестивалът рестартира с предварителни прожекции в Дома на киното от 5 юни с ретроспектива на Аки Каурисмаки и изложбата на Маря Лена Хуканен „Златната земя на копнежа – фотографии от филми на Аки Каурисмаки“ в галерия Синтезис.

Официалното откриване на СФФ Лято ще бъде на 25 юни в "Платформа А6" на НДК с българската премиера на филма „Паразит“. На церемонията ще бъде връчена Наградата на София на Анри Кулев за неговия принос към изкуството на киното.

За първи път в историята си, СФФ ще предложи част от програмата си онлайн. Партньор е международната платформа Festival Scope & Shift 72, която е лидер в предоставянето на онлайн фестивални услуги в света. Програмата на СФФ Онлайн включва около 80 филма. Основно това са заглавия от конкурсните програми на 24-тия СФФ: Международен конкурс за първи и втори филми, Балкански конкурс, Документален конкурс, Конкурс за български късометражен филм.

Сред тях са „Риба, плуваща по гръб“ на Елица Петкова, „Как да имитираш война“ на Рудолф Херцог, „Среднощно“, „18% сиво“, „Баща“, „Три сестри“, „Медена земя“, „Игра с вълните: Изкуството на звука в киното“. В програмата ще видим и филми от рубриките Ново българско кино, Киното днес (филми на утвърдени световни режисьори), Калейдоскоп и други. Сред тях са „Въпреки мъглата“, „Предателят“, „Мартин Идън“ ("Martin Eden") на Пиетро Марчело, „Държавно погребение“ ("Прощание со Сталиным") на Сергей Лозница, „Последният час на г-н Кол“, „Младият Ахмед“ ("Le jeune Ahmed") на братя Дарден, „Извинявайте, че не ви намерихме“, „Физика на тъгата“, анимационните филми за деца и родители, озвучени на български език „Чутовното нашествие на мечките в Сицилия“ и „Пътешествието на принца“ ("Le voyage du prince") на Жан-Франсоа Лагиони и Гзавие Пикар.

Филмите ще бъдат на разположение за определен брой гледания в рамките на период от малко над 3 седмици. В мига на достигане на лимита за гледания на определен филм ще се смята, че прожекцията е продадена и филмът няма да е достъпен повече за онлайн прожекции.
* Филмите ще бъдат на разположение за ограничен брой гледания в рамките на период от 24 дни;
* В момента, в който изберете даден филм и си купите #онлайн-билет, имате 5 дни, в които можете да го гледате;
* От първото пускане на филма след като го изберете, имате 24 часа, в които можете да го гледате.

Специална селекция ще бъде представена в Дома на киното – единственият киносалон през лятното издание на София Филм Фест, в който ще има кинопрожекции в зала. С изключение на някои български филми, програмата ще съдържа заглавия, които не се повтарят с онлайн изданието или прожекциите на открито на СФФ. Сред тях са „Ялда, нощ за прошка“, „Родина“, „Шевове“, „Брус Лий и престъпникът“, „Под слънцето“, „Свидетелите на Путин“, „Екзотика“, „Примамливото отвъдно“. Програмата в Дома на киното ще предостави възможност за среща с някои автори на новото българско игрално и късометражно кино.

Третият модул на лятното издание на СФФ е на открити платформи. Откриването и церемонията, както и още някои гала прожекции, ще бъдат в Платформа А6 на НДК. Специални премиери с публика и представени от екип ще имат българският игрален филм „Сестра“ на Светла Цоцоркова (почетен диплом от Сан Себастиан и голямата награда в Котбус), както и немско-българската копродукция „Кръвта на пеликана“ на режисьорката Катрин Гебе, открила конкурса „Хоризонти“ във Венеция и заснета изцяло в България. На 6 юли, след Церемонията по връчване на наградите на СФФ, ще бъде премиерата на копродукцията на Белгия, Холандия, Хърватия и България „Босият император“.

Летният СФФ ще представи филми и в платформата „Открита сцена“ в парка на Военната академия, както и в новата платформа Sofia Summer Fest зад музея „Земята и хората“ до хотел Хилтън, която ще бъде част от фестивалната програма и ще представи за първи път в София българския игрален филм „Бaщата“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов („Кристален глобус“ от Карлови Вари и „Златна роза“ от Варна).

* * * * * * *

За 18-и път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в Международния конкурс за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община.

Председател на журито е британският режисьор Питър Уебър, а негови членове са продуцентите Николас Селис (Мексико) и Джим Старк (САЩ) и българската актриса Ирмена Чичикова.

Международното жури ще определи и Наградата за български късометражен филм, предоставена от Доли Медиа Студио (8 000 евро в постпродукционни услуги и 1 500 евро парична премия).

Балканското жури ще връчи Наградата на Домейн Бойар за най-добър регионален филм. Негови членове са режисьорите Мира Форнай (Словакия), Бенедикт Ерлингсон (Белгия) и Симона Костова (Германия-България).

Председател на Документалното жури е руският режисьор Виталий Манский, а членове - режисьорите Андреас Хорват (Австрия) и Светослав Драганов (България).

Международното жури за български игрален филм ще връчи Наградата на Булсатком от 3 000 евро. Членове на журито са Гая Фурер (артистичен директор на програмата „Венециански дни“ от кинофестивала във Венеция), Стефан Лаудин (директор на Варшавския филмов фестивал) и Ахмед Шауки (артистичен директор на кинофестивала в Кайро).

* * * * * * *

СФФ Есен се предвижда да се проведе от края на септември до средата на октомври в няколко софийски киносалона и основно ще включва филми, които не присъстват в програмата на летния фестивал.

Сред тях ще бъдат хитовете „Мъртвите не умират“, „Фарът“, „За безкрайността“, „Върба“, „Диего Марадона“, „Синоними“, „Почетен гост“, „Ина де Ярд“, „Не съм сам“, „Кънингам“, специалната прожекция на „Сладък живот“ на Фелини, „По Божията милост“ ("Grâce à Dieu") на Франсоа Озон, „Арабски блус“ ("Un Divan à Tunis") на Манеле Лабиди, „Синът“ ("Bik Eneich: Un Fils") на Мехди Барзуи, „Папиша“ на Муния Медур и „Адам“ ("Adam") на Мариам Тузани от програмата Франкофония 50, „Лилиан“ ("Lillian") на Андреас Хорват и „Проблемът да бъдеш роден“, Кино-гурме, Музикална кутия и други.

През есента ще се състоят и премиерите на българските документални филми от програмата на СФФ, както и игрални български премиери. През този период се предвижда фестивалът да посрещне някои от режисьорите, които бяха потвърдили участието си в мартенското му издание.

През есента СФФ ще направи отложените си гостувания в Бургас, Пловдив и Варна с прожекции в киносалони, както и ще посети още няколко дестинации от пътуващото си издание, където публиката ще може да съпреживее емоцията от гледане на кино на голям екран.

* * * * * * *

17-ото издание на пазара на копродукции "София Мийтингс" ще бъде изцяло онлайн. Началото му постави представянето на филми в развитие (Works in Progress), които в периода 27 май – 2 юни бяха гледани от рекорден брой фестивални селекционери (49) и представители на сейлс компании (16) от 27 държави на 5 континента, рекорд в историята на форума. Така български и регионални филми бяха гледани от водещите фестивали в света, сред които Кан, Берлин, Венеция, Торонто, Сънданс, Сан Себастиан, Карлови Вари, Москва, Сараево, Солун, Варшава, Талин и много други. За първи път участваха фестивали от Латинска Америка (Мар дел Плата и Картахена) и Африка (Кайро), от Китай (Шанхай) и дори Монголия (Улан Батор).

Най-големият успех сред селектираните филми е включването на четвъртия пълнометражен игрален филм на Камен Калев „Февруари“ в официалната програма на фестивала в Кан 2020.

Останалите модули на София Мийтингс (представяне на проекти за първи, втори и трети игрални филми – Feature Films Pitching, панел дискусии и майсторски класове) ще се състоят от 3 до 8 юли онлайн на платформата Festival Scope.

* * * * * * *

Билети:

Голяма част от филмите в програмата са достъпни по познатия начин – билет в кен, един от символите на СФФ. За всички зрители, които все още пазят закупените през месец март билети, те ще важат за прожекциите в Дома на киното с онлайн регистрация. За всички прожекции на открито, които са предвидени в програмата на СФФ Лято, "билет в кен / ваучер" може директно да бъде предаден на касата на киното, за да се получи достъп до избраната прожекция. Билет в Кен може да бъде открит в търговската мрежа, а повече информация има на siff.bg/bilet и може да бъде получена на безплатен номер 080018110.

Фестивалните визии, както в последните години, отново са дело на екипа на guts & brains DDB – Йордан Жечев, Васил Патраков, Аглика Спасова, Мирела Димитрова, която е автор на дизайна на визията през 2020 година; клипът на фестивала е режисиран от Драго Шолев и е резултат от обединените творчески усилия на Арт Фест, guts & brains DDB и MatchPoint Productions.
Copyright © 2024 Dir.bg.