София филм фест в Пловдив през октомври 2020

28.09.2020 г.
София филм фест в Пловдив през октомври 2020След 8 октомври пристигат носителите на Оскар, Златна палма и Златна мечка за изминалата година

Любимият кинофестивал София филм фест в Пловдив се завръща с изданието си за 2020 година. Домакин от 8 октомври за пореден път е арт киното LUCKY Дом на киното. Над 30 заглавия от цял свят ще станат част от феста в рамките на повече от две седмици.

След дълго чакане любителите на седмото изкуство ще могат да се насладят на носителя на продуцентския Оскар 2020 за най-добър филм и на оскари за режисура, сценарий и най-добър международен филм – корейския „Паразит“.
Освен овациите на американската филмова академия, филмът взе и ред други също толкова престижни награди, сред които Златна палма в Кан ’2019 и Златен глобус ’2020 за най-добър чуждоезичен филм.

Социалната драма разказва за семейството на Ки-тек. То е задружно, но всички са безработни, а бъдещето им е несигурно. Синът Ки-ву е препоръчан за добре платена преподавателска работа. Ки-ву трябва да се яви на интервю в къщата на собственика на голяма компютърна фирма, но първата среща на двете семейства ще предизвика неудържима поредица от премеждия. “Паразит“ можем да гледаме на 15 октомври от 18:30 часа.

В Пловдив пристига и носителят на Златна мечка за най-добър филм от фестивала в Берлин 2019 - „Синоними“.
Копродукцията между Франция, Германия и Израел ни запознава с израелеца Йоав, който заминава за Париж. Той има големи очаквания за живота си във френската стлица, но те не се оправдават напълно. Той е решен незабавно да се отърве от своята националност и да се превърне във французин. Пътят към натурализацията обаче крие неочаквани препятствия, а младата френска двойка, с която Йоав се сприятелява, има странни идеи как да му помогне. Фестивалната прожекция на „Синоними“ в Пловдив е на 19 октомври от 18:30 часа.

Част от програмата е и „Медена земя“ – македонският документален филм, направил пробив на фестивала за независимо кино „Сънданс“, както и при Оскарите.
Лентата на югозападната ни съседка бе номинирана в две категории на американската Академия – за най-добър пълнометражен документален филм и за най-добър международен филм. Историята ни среща с прехвърлилата 50 години Хатидже, която живее в запустяло село в Македония. Всеки ден тя изкачва един хълм, за да се грижи за своите пчелни семейства, сгушени в скалите, докато спокойните ѝ владения не са навестени от шумни двигатели и много деца. „Медена земя“ ще гледаме на 21 октомври от 20:45 часа.

Освен наградените филми, фестивалът ще ни срещне и с най-новите заглавия на някои любими режисьори. Майсторът на социалната драма Кен Лоуч (на снимката) се представя с „Извинявайте, че не ви намерихме“.
Във филма срещаме Рики и семейството му, които водят трудна борба за погасяването на заем, взет след финансовата катастрофа през 2008 г. След като се сдобива с нов микробус, семейството се надява да започне собствен бизнес и да погаси дълга си. Рики се труди неуморно като шофьор на доставки, а съпругата му като гледачка на болни. Семейството е задружно, но когато двамата поемат в различни посоки, всичко започва да се разпада. „Извинявайте, че не ви намерихме“ ще се прожектира на 20 октомври от 18:30 часа.

Страхотен актьорски състав събира и любимият Джим Джармъш в една необичайна зомби комедия. В „Мъртвите не умират“ ще видим Адам Драйвър, Бъл Мъри и Стив Бушеми, които живеят в Сентървил - малко градче, в което привидно нищо не се случва.
Но нещо не е наред... Огромната Луна е надвиснала над нощния хоризонт, през деня се случват необясними неща, а животните започват да се държат странно. Никой няма представа защо. Mъртвите не умират, те възкръсват и яростно започват да се угощават с живите, а жителите на Сентървил започват тежка битка за оцеляване. Филмът на Джармъш е на 18 октомври от 20:45.

Питър Уебър, с номинации за Оскар, Златен глобус и БАФТА, се представя с черно-бялата история „Ина де Ярд“.
Филмът е портрет на пионерите на реге музиката в Ямайка. „Ина де Ярд“ улавя непреходността на този жанр и неговите социални ценности, както и страстта, с която се връща интересът на по-старите поколения, за да бъде предадена на младите слушатели. Филма ще можем да гледаме на 13 октомври от 20:45.

В специални прожекции ще се срещнем и с легендарния финландски режисьор Аки Каурисмаки. В пловдивското издание на „София филм фест“ ще гледаме две негови творения от 90-те. „Бохеми“ ("La vie de bohème", 1992 - 12 октомври 2020, 20:45) е меланхолична комедия за трима артисти, които предследват необичайно същество – Монетата от пет франка. „Наех наемен убиец“ (на 20 октомври от 20:30) пък е необичайната история за Анри, който прави много неуспешни опити да се самоубие. Той плаща на наемен убиец да свърши работата вместо него, но междувременно среща любовта на живота си, а договорът не може да бъде анулиран.

Сред съвременните заглавия, които можем да видим на София филм фест в Пловдив 2020, е и „Езерото на дивата гъска“ на Дяо Инан, познат ни от „Черен въглен, тънък лед“ (2014).
Новият му филм разказва за гангстера Джоу Дзенон, който се запознава случайно с невинно изглеждащата Лиу Айай. Оказва се, че тя крие опасна тайна. Джоу е изправен пред екстремно изпитание на волята, принуден да избира между непознатата и семейството, което е изоставил. Филмът е на 14 октомври от 20:45.

София филм фест в Пловдив е и мястото за дългочаканото продължение на историята на "Белгийският крал" от 2016 г. – „Босият император“.
Крал Николас III е прострелян в ухото по време на злощастен инцидент в Сараево, а антуражът му неуспешно се опитва да го предпази от новините, че ЕС се е разпаднал. Той ще трябва да стане първият император на Европа, но когато му омръзва други да решават съдбата му, решава да взeме нещата в свои ръце. В рамките на фестивала ще може да си припомним и „Белгийският крал“. „Босият император“ можем да гледаме на 13 октомври от 18:30 часа, а „Белгийският крал“ – на 10 октомври от 16:15 часа.

* * * * * * *

Фестивалът започва на 8 октомври в LUCKY Дом на киното. Билетите ще са на цена от 8 лева, а за учащи и пенсионери – по 6 лв. Те ще са в продажба на сайтовете boxoffice.bg и kinolucky.com от края на седмицата, като там, както и на kino.dir.bg, ще може да се види и пълната програма на фестивала.
Copyright © 2023 Dir.bg.