В програмата на Киномания - фестивални фитове от цял свят

03.04.2021 г.
В програмата на Киномания - фестивални фитове от цял святНовото издание на Киномания (8-22 април 2021) ще зарадва почитателите на качественото кино с няколко горещи заглавия от цял свят.

Сред тях е „Земя на номади“ – с цели шест номинации за „Оскар“, две награди „Златен глобус“ и 7 номинации за БАФТА, включително за най-добър филм. Изключително талантливата Франсис Макдорманд е в главната роля на тази история за съвременните номади. Духът на филма най-точно може да се определи с една от репликите на героинята на Макдорманд- Фърн: „Не съм бездомна. Просто съм без къща, не е точно същото.”
Филмът може да се види в кино „Люмиер“ на 11 и 20 април от 19:00 часа.

Също двама даровити актьори ще има удоволствието да види публиката във филма „Пътуване към спомените“ с режисьор Хари Маккуин. Колин Фърт и Стенли Тучи са Сам и Тъскър, двойка с дълга история и несигурно бъдеще, изправени пред страшната диагноза „деменция“. Филмът е трогателен анализ на любовта в сянката на трагедията. Прожекцията в кино „Люмиер“ е на 12 април от 19:00 часа.

Друго интригуващо предложение е италианският филм на Габриеле Мучино „Най-хубавите години“, който проследява 40 години от живота на четирима приятели. Истинска история за приятелството и любовта, в която времето белязва героите, по думите на самия режисьор. В ролите на четиримата приятели ще видим Пиерфранческо Фавино, Микаела Рамацоти, Ким Роси Стюарт и Клаудио Сантамария. Филмът е в кино „Люмиер“ на 10 април от 19:000 часа.

В селекцията на Киномания почитателите на седмото изкуство могат да видят и унгарския „Окончателен доклад“ на режисьора Ищван Сабо. Известен професор по кардиология (в ролята е Клаус Мария Брандауер) се връща в родното си село след като се пенсионира и става обикновен общопрактикуващ лекар. Там той попада на сложна мрежа от взаимоотношения, която обаче му помага да открие себе си чрез музиката и пеенето, които са негова младежка мечта. „Окончателен доклад“ е в кино „Люмиер“ на 11 април от 16:30 часа.

Иранският филм „Слънчеви деца“ с режисьор Маджид Маджиди също е едно от вълнуващите заглавия в програмата, фокусирано върху 12-годишният Али и неговине трима приятели. Децата работят здраво, за да помагат на семействата си, но като по чудо им се удава да намерят скрито съкровище. Продукцията е отличена с наградата „Марчело Мастрояни” за най-добър млад актьор на Роохола Замани, както и с 3 награди от Иранския национален кинофестивал във Фаджр – за най-добър филм, сценарий и сценография. Филмът ще има прожекция в кино „Люмиер“ на 7 април от 19:00 часа.

Новият филм на режисьора Бен Цайтлин „Уенди - момичето, което не иска да порасне“ също е в програмата на Киномания. Тази различна версия на историята за Питър Пан е подходяща за цялото семейство. Приказната визия и динамичният сюжет съчетават загриженост за околната среда и поглед върху конфликта между невинността и невежеството, изоставянето и отхвърлянето. Девин Франс изключително добре се превъплъщава в ролята на непокорната Уенди, в ролята на Питър Пан е Яшуа Мак, участват още Гейдж Накин и Гавин Накин като двамата по-малки братя на Уенди. Прожекцията в кино „Люмиер“ е на 19 април от 19:00 часа.

Всички изброени филми ще са с прожекции в кината „Люмиер“, „Одеон“, „Влайкова“, Дом на киното, Euro Cinema, Кино G-8. Пълната програма с точните дати и часове е на kinomania.bg.

Не е за пропускане и ексклузивната прожекция на филма „Ханът и империята”, с който НДК ще отбележи своята 40-та годишнина на 12 април в зала 1.

* * * * * * *

През 2020 г. светът изгуби забележителните актьори Шон Конъри и Мишел Пиколи. В тяхна памет Киномания ще покаже няколко знакови филма, в които те участват.

На приключенския „Мъжът, който искаше да бъде крал“ могат да се насладят киноманите на 6 април в кино „Люмиер“. Създаден през 1975 г., филмът е с режисьор Джон Хюстън и е адаптация на едноименния разказ на Ръдиард Киплинг. Освен Шон Конъри, в ролите блестят и Майкъл Кейн, Кристофър Плъмър и Саийд Джафри. Империалистичната пародия е за двама британски войници, които решават да се представят като кралете на Кафиристан и наследници на Александър Македонски, а местното население ги приема за полубожества. Филмът е с четири номинации за „Оскар“, две номинации за „БАФТА“, номинация за „Златен глобус“, както и с номинация от Гилдията на американските сценаристи за адаптиран сценарий.

В рамките на Киномания и като основен акцент във Фестивала на френския филм, ще бъдат показани и шест филма с участието на големия Мишел Пиколи, наречен от французите „свещеното чудовище на седмото изкуство“. Те ще са с прожекции в кината „Люмиер“ и „Одеон“, както и във Френския институт.

* * * * * * *

В програмата са още шпионски трилър с Бенедикт Къмбърбач и най-новият филм на Андрей Кончаловски.

На невероятния талант на Бенедикт Къмбърбач (когото почитателите на Киномания познават от филмите „Игра на кодове” и „Хамлет”) ще могат да се насладят зрителите на 18 април от 19:00 часа, когато ще бъде представен филмът „Сянката на шпионина”.
Продукцията е с режисьор Доминик Кук („На плажа Чезъл”) и се базира на истинската история на Гревил Уин (Къмбърбач) – британски бизнесмен, вербуван от МИ6 и ЦРУ по време на Студената война. Уин трябва да си сътрудничи със съветския шпионин Олег Пенковски (изигран от Мераб Нинидзе) с кодово име Ironbark, който има секретна информация за Съюза, най-вече свързана с т. нар. Карибска криза, смятана за най-острия конфликт по времето на Студената война, довел света до ръба на Трета световна война. Двамата мъже стават близки приятели, но когато тяхната дейност е разкрита от двоен агент на КГБ, Уин попада в руски затвор, а Пенковски бива убит. В „Сянката на шпионина” участват още Рейчъл и Джеси Бъкли ("Чернобил"), а сценарият е дело на Том О'Конър.

Скъпи другари” на руския режисьор Андрей Кончаловски е не по-малко впечатляващо заглавие от селекцията на Киномания, което публиката ще може да види на 17 април от 19:00 часа.
Черно-бялата драма ни пренася в 1962 г., когато съветските власти потушават с насилие мирна работническа демонстрация в Новочеркаск. По време на протестите са убити 26 души, над 80 души са ранени, а властите потулват случая. След тридесет години архивите са отворени и въз основа на тях режисьорът и автор на сценария разказва историята на Людмила (Юлия Висоцка) от местната партийна организация, която през цялото време води борба между себе си и системата, в която вярва.
„Исках да покажа как историята разкрива непреодолимата пропаст между идеалите на комунизма и драматичната реалност на фактите. Филмът е почит към чистотата на онова поколение, към неговите жертви и предадени идеали“, казва за филма си големият режисьор.

* * * * * * *

Всяка година Уди Алън радва почитателите си с по едно ново заглавие, а организаторите на Киномания задължително го включват в програмата си. „Фестивалът на Рифкин” – тазгодишното предложение на големия режисьор ще бъде показано в зала 1 на НДК на 10 април от 20 ч.

* * * * * * *

Официалното откриване ще е на 8 април в зала 1 на НДК с филма „Страх“ на Ивайло Христов. Фестивалът ще започне на 1 април с ретроспектива на  великия Федерико Фелини.

Като специален жест към кинолюбителите екипите на Киномания и фестивала за документални филми за изкуството Master of Art подаряват на зрителите една специална седмица, в която двата фестивала ще се провеждат едновременно. Така в периода от 15 до 22 април зрителите ще получат двойна доза кино удоволствие, като ще могат да гледат филми от програмата и на двата фестивала.
Copyright © 2024 Dir.bg.