Командарев с филм за донорството и трансплантациите

18.08.2021 г.
Командарев с филм за донорството и трансплантациитеНай-новият филм на Стефан Командарев ще има своята двойна премиера на 11 септември, от 20:00 часа, в рамките на Sofia Summer Fest и на 13 септември, от 20:30 часа в Дома на киното в рамките на фестивала "София ДокуМентал".
Документалният „Живот от живота“ открехва завесата върху темата за донорството в България.

България заема последно място сред страните от Европейския съюз по брой пациенти, на които е направена трансплантация на органи и по брой донори на милион население. Към 4 юни 2021 г. броят на чакащите за трансплантация български граждани е 1 041. Зад тази цифра се крият реални човешки съдби, емоции, страдания и надежди на хора. И на техните семейства.

В България, в която беше направена първата в Източна Европа трансплантация на сърце (1986 г.), днес тези операции са малко и с всяка година стават все по-малко.

„Генералната цел на този документален филм е донорството на органи и насърчаването на трансплантациите да станат нормална част от културата и ценностите на обществото в България. Завърших медицина през 1993 година и съм работил 5 години като лекар.

След това завърших кинорежисура и вече над 20 години правя филмите си – и документални и игрални. За първи път сега се връщам към медицинска тема с мечтата да се опитамe да променим нерадостната съдба на чакащите за трансплантация на органи хиляди българи.

Листата за чакащи е почти смъртна присъда в България – очакването е години, накрая повечето си умират недочакали. Някои имат късмет, други търсят законни или не начини за спасение в чужбина. Борбата е за всеки ден надежда, в очакване на живота“, споделя Командарев.

Живот от живота“ ще се опита да промени тази тъжна статистика. Филмът се осъществява с подкрепата на НФЦ, БНТ, Доли, Меджик шоп, Сонус и КИА. Продуценти са Стефан Командарев и Катя Тричков за Арго Филм.

Участват Георги Пеев, Неделчо Гарджаров, проф. д-р Вилиян Платиканов, Йордан Пенчев, София Пенчева, JahOne  /Йоан Ценков/, Марияна Резова, Ангел Трендафилов-Ачо, д-р Незабравка Чилингирова, доц. д-р Чавдар Бъчваров, д-р Валентин Маринчев, д-р Николай Младенов.  Оператор е Веселин Христов, монтаж - Нина Алтъпармакова, музика (автор и изпълнение) - проф. д-р Вилиян Платиканов, сценарий - Теодора Стоилова-Дончева и Стефан Командарев, режисьор - Стефан Командарев.

Живот от живота“ се разпространява от А Плюс Филмс, билетите са в мрежата на Eventim и на място.
Copyright © 2024 Dir.bg.