Коя е Фрида Кало?

Коя е Фрида Кало?Тя е родена през 1907г. в Мексико сити. Баща й е немски фотограф, майка й – красива мексиканка. Съдбата е била жестока към Фрида, която на 6 години се разболява от детски паралич. Но голямото нещастие идва през 1925г., когато 18-годишната девойка попада в трамвай, който катастрофира. Един железен прът буквално пронизва тялото й, натрошава на няколко места гръбначния й стълб, счупва таза и разкъсва утробата й. Фрида претърпява 20 мъчителни операции и цяла година е прикована към леглото. Именно тогава започва да рисува и това й помага да намери нов смисъл за съществуването си. През целия си живот тя е ходила пристегната в множество корсети, пристрастила се е към болкоуспокояващите, но жаждата й за живот, нейната воля и енергия  са изумителни.  Най-добрите си картини Фрида създава през 30-те и 40-те години, но едва през 1953г. прави първата си самостоятелна изложба в Мексико сити. Тъй като вече е много болна, донасят я на носилка в изложбената зала. Няколко дни по-късно ампутират десния й крак. През 1954г. тя умира белодробна емболия, но последните страници от дневника й карат някои от близките й да предполагат, че Фрида сама е сложила край на живота си.

Фрида Кало пише в дневника си: “В моя живот има две огромни катастрофи. Първата е катастрофата с трамвая, втората е Диего.” Когато среща Диего Ривера, той е един от най-известните мексикански художници, два пъти по-стар от нея, душа на бохемата, любител на жените и яростен комунист. На 22 години Фрида става негова трета съпруга, негов другар по идеи, събрат по творчество и конкурент в любовните приключения.  След 10 години брак те се развеждат, но след година се събират отново. В отговор на неговите изневери Фрида е прелъстявала едни от най-известните мъже на епохата – избягалия от сталинските репресии Лев Троцки, Хенри Форд, Нелсън Рокфелер, художниците Миро и Кандински. В дома й са гостували Пабло Неруда, Сергей Есенин, Андре Бретон, Пабло Пикасо. Съпругът й Диего Ривера е преследвал не един любовник на Фрида, но е отминавал с безразличие скандалните за онова време връзки на жена си с красивите актриси Долорес дел Рио, Еми Лу Пакард и други.

Сценаристите на филма “Фрида” са съумели да пресъздадат драмата на тази необикновена жена, но дълго време нито една компания не се е ангажирала с реализацията на проекта.
Copyright © 2024 Dir.bg.