За призраците в "13 призрака"

За призраците в При създаването на съществата от отвъдния свят Бек и специалистите от екипа се постарали да не представят таласъми, които да издигнат ужаса на ново ниво, отвъд всички кино страшилища, създадени от Уилям Касъл или познати на съвременната видяла много аудитория. “Това са големите бели акули на призраците”, изтъква Бек. “Те са изключително злонравни и агресивни и когато са затворени принудително, реагират като всяко диво животно – направо побесняват. Веднъж измъкнали се, те насочват цялата си ярост срещу всеки, който се изпречи на пътя им. Това не са онези духове, които се носят из въздуха и гледат да стреснат някого. Тези са в режим на атака през цялото време”.
Изпълнявани от актьори с комплексен грим и протези, призраците варират от внушаващи неясна заплаха, до съвършено ужасяващи – всеки със своите отличителни черти, демонстриращи неговата и нейната “история на смъртта”.

“Когато прочетох сценария предположих, че филмът ще разчита на множество снимки на блубокс и компютърно генерирани призраци”, спомня си носителят на награди за специални ефекти, художникът Хауърд Бъргър. “Но Стив не искаше това – трябваха му призраци със солидно физическо присъствие, които биха били много по застрашителни от компютърните и могат сериозно да разтревожат зрителите. “Това, което наистина ме заинтригува, е, че Стив не гледаше на призраците като ‘Окей, ето го страшилище №1,  ето го и №2’”, продължава Бъргър. “Той имаше история в детайли за всеки един от тях. Даде ни серия от концептуални рисунки, на която ние базирахме работата си. Направихме скулптори и триизмерни бюстове в различни варианти, докато приехме окончателния вид на всеки от призраците”.

Първородния син (Майкъл Спайдъл) е дух на малко момче и изглежда сравнително нормално – с изключение на стрелата, стърчаща от средата на челото му. Предистория: Малкият Били Майкъл обичал да се облича като своите герои – каубоите по телевизията. 7-годишното момче никога не слушало майка си и баща му го прекръстил на “Били Мързела”. Но родителите му не го възпитавали и Били винаги правел, каквото си иска. Сега Били съжалява, че не е слушал майка си - особено когато му казвала да не играе на каубои и индианци с истински лъкове и стрели – и че не е пуснал стрелата преди приятеля си Дани.

Увит в целофан, Безглавия (Даниел Уесли) се тътрузи из подземието, придружен от своята отрязана глава. Актьорът, с двустранна ампутация, носи черна качулка по време на снимките, за да може по-късно с помощта на дигитални ефекти главата да бъде “махната” от тялото му. Предистория: Джими “Комара” Гамбино така и не си научил урока. Измамник и картоиграч, той бил убеден, че винаги знае как да се измъкне безнаказано. Лари “Трите пъти” постоянно предупреждавал Джими да си пази главата, главата, главата. Но Комара не чувал и един ден при голяма игра на покер изгубил дори ризата от гърба си. Той щял да заложи жена си и децата, но тъй като нямал такива, се опитал да избяга – с парите. Хванали го и решили да го използват за пример. Всъщност, няколко малки примера, увити в целофан.

В най-добрите си дни, Вързаната жена (Лора Менъл) била красива лидерка на мажоретките, докато на купона след бала нещата се объркали и тя била удушена. Сложно приспособление симулира счупения й врат, а контактни лещи  придават подходящо кръвясал вид на очите й. Предистория: Всички момичета завиждали на Сюзан ЛеГроу – Кралицата на бала и водачката на мажоретките. Тя спечелила и академична стипендия за щатския колеж, но решила да си остане в града и да се омъжи за Чет – ученическата й любов. Но купонът след бала се превърнал в кошмар, когато Чет заварил Сюзан в прегръдките на Били Боб. Никой не знае какво точно се случило тази нощ, но седмица по-късно тялото на Сюзан било открито, заровено на футболното игрище до линията за 50-те ярда.

Загубената любима е духът на Джийн Критикос (Катрин Андерсън), загинала в пожар. С половин лице и осеяни с ужасни белези от изгаряне ръце, Джийн се развява из къщата по болничен халат и влачи интравенозна система подире си.
Предистория: Тя била любвеобилна майка и съпруга. Общителна и интелигентна, всеобща любимка и член на Родителския комитет -- изцяло посветена на семейството си. Съпругът й бил влюбен в нея, децата й я обожавали. Дъщеря й пораснала твърде бързо и на нея й се искало синът да остане завинаги дете. Когато станала злополуката, тя загинала, докато се опитва да спаси децата си – мечтите й за щастлив дом били изпепелени завинаги.

Понеже Разкъсания принц (Крейг Олейник) е дух на тийнейджър, загинал при автомобилна катастрофа, той изглежда доста добре погледнат отляво, но цялата дясна страна на тялото и лицето му висят на парцали, като доказателство до какво води безразсъдното шофиране. Особено отвратителен аспект на грима му е начинът, по който под обелената кожа се вижда част от черепа. Предистория: През1953 г, Ройс Клейтън -- бейзболната суперзвезда на Вали Хай, не свалял от гърба си якето с емблемата на отбора. Всичко в живота му идвало като на сребърен поднос и той се чувствал недосегаем. Но една нощ напереният имитатор на Джеймс Дийн отишъл твърде далеч. Той предизвикал местен автомонтьор на състезание с коли, сигурен, че победата му е в кърпа вързана. Но не натиснал спирачката навреме и всичко свършило сред пламтящите отломки на колата му  – за да не хване никога отново бейзболната бухалка.

Може би най-разстройващият призрак е този на Бясната принцеса (Шона Лойър), млада жена, завършила живота си със самоубийство. Съвсем гола, изпонарязана от главата до петите и покрита с кръв, гримът й включва доста червена боя и черни контактни лещи, превръщащи очите й в дълбоки ями. Предистория: Дана Нюман била красива млада жена, побъркана от това, че не изглежда достатъчно добре. Винаги перфекционистка, тя не понасяла дори един косъм от прическата й да не е на мястото си. Това е докарвало до бяс. Заради нервните й изблици я наричали Красавицата-звяр.  Един ден разбрала, че абсолютното съвършенство е непостижимо, взела последната си баня за хубост и си прерязала китките. Казват, че когато я открили изглеждала толкова прекрасно, колкото и в пропиления си живот – въпреки че цялата била покрита с обезобразяващи нарези.

Друга побесняла гостенка от миналото е Богомолката (Ксанта Радли). Обвинена във вещерство, тя била разобличена и осъдена на смърт от собствените си съграждани. В отвъдния си живот, тя е постоянно стегната в “дървени чорапи”. Лицето й е изкривено и сбръчкано, плътта – ерозирала, а матови лещи придават млечнобяло безсмислие на погледа й. Предистория: Изабела Смит била млада дама без родители, решила да потегли през Атлантика към новите колонии през 1675 г. Но след като се заселила в малко градче, затвореното й държане я изолирало от здраво свързаните по между си съграждани. Когато местният проповедник я обвинил във вещерство, тя отрекла като нещо подразбиращо си. Но градът се обърнал срещу нея – доста добитък бил загинал загадъчно последните месеци -- по начин, който само вещица можела да уреди – затова Изабела била осъдена на смърт в “дървените чорапи”.

Случаят с Голямото дете (К. Ърнст Харт) и Отчаяната майка (Лори Сопър) е следният: малоумната майка е манипулирана от гигантското си бебе, създадено в опит да се получи чудовище, което би изпълнило извратените й, отмъстителни фантазии. Във филма дуото се изпълнява от актьор с наднормено тегло, облечен само с гигантска пелена и покрит с повръщано, и слаба женица, чието състарено, изпито лице контрастира гротескно с момичешките й дрешки и вързаната на опашка коса. Предистория: Маргарет Шелбърн била срамежлива жена, която никога не можела да се защити – може би защото била висока около метър. Тя била отвлечена от банда цигани – и принудена да живее в клетка – като част от тяхната колекция изроди, показвана по панаирите. Но от тайната й връзка с Джимбо, мъжът с гигантската брадва, който огъвал желязо, се появила нейната радост и гордост – 150 килограмово отроче на име Харолд. Харолд бил разглезен от прекалената любов на Маргарет, която го отгледала с намерението да й бъде защитник и да отмъсти на циганите, които я отвлекли. Харолд пък се привързал към брадвата на Джимбо и се научил да поваля пън след пън, докато един ден не преминал към живи ромски пънове. Повалял ги с един удар и крещял “Пън!”, докато разчистил целия катун. Накрая майка и син били убити от обезумяла тълпа роднини, които искали да разбичат Харолд на гатера, но колкото и да се опитвали, не могли да напъхат гигантското му тяло в улея.

Чука (Хърбърт Дънкансън) е жаден за кръв дух на убит ковач. Призрачното му превъплъщение включва шишове и пирони, наковани по цялата му глава и тяло, огромен чук, завинтен на китката му вместо ръка и обвит с вериги торс. Той е един от най-натруфените призраци, отнели най-много време на гримьорите и FX специалистите. Предистория: Джордж Маркли живеел щастливо и работел честно като ковач в последните години на XIX век – докато няколко съседи погрешно го обвинили в кражба и се опитали да го заведат на разходка извън града. По пътя, вбесен от несправедливите обвинения, Джордж извадил железарския си чук и пребил до смърт десетимата обвинители. Часове по-късно разяреното гражданство заловило Джордж и го завлякло обратно в ковачницата, където се стигнало до брутална форма на местно правосъдие – цялото му тяло било наковано с гвоздеи, а най-ценното му притежание – ръцете му, били отсечени и оставени отвън, за храна на гарваните.

Друг визуално ужасяващ призрак е Чакала (Шейн Уайлър), чието бясно лице с жълти очи и опасно остри кучешки зъби се взира във вас през ръждясалата метална клетка, заключена около главата му. Избягало от убежище за душевно болни в началото на миналия век, това подивяло създание с изкривено тяло си е пуснало и набор смъртоносно дълги нокти. Чакала има нужда от грим по цялото тяло. Специални ноктести ръкавици и чифт жълти контактни лещи завършват зверския му облик. Предистория: През 1908 г., Райън Кюн бил пациент с дълбоко увредена психика в Боръмууд. Държали го под ключ заради ненаситния му апетит за жени – нападал и хапел! След години на безпросветен килиен мрак, стегнатото му в усмирителна риза тяло се усукало в гротескна форма. Той намразил всякакви човешки контакти и побеснявал, ако някой го приближавал. Когато пожар разрушил неговото крило в болницата, единствено Райън успял да се измъкне. Хората още разправят как бягал от пожарникарите с викове “Махайте се!”. Той предпочел да се срещне с жестоката неизвестност, вместо да остави някой да го докосне.

Накрая дванайстият и може би, най-смъртоносен призрак е Унищожителя (Джон Де Сантис), който намерил смъртта си в дъжд от куршуми. В резултат, в отвъдния живот тялото му е надупчено като решето. И този герой се нуждаел от цялостен грим, плюс пет отделни протези за челото, носа, шията, брадичката и ръцете.
Предистория: Брекър Махони бил огромен, висок 2 метра и 7 см сериен убиец. Ужасяващо извратен, той завличал закъсали пътници в задния си двор и брутално ги убивал. Буквално ги разкъсвал с голи ръце на толкова парчета, на колкото му се отдадяло. Когато местните власти попаднали на следите му, изключителната му сила не им дала възможност да надделеят над него физически. Но както Брекър най-накрая открил, всеки човек може да бъде унищожен – особено, когато ченгетата го напълнят с олово.

Бъргър и художници-гримьори си свършили работата толкова добре, че в присъствието на техните “призраци” дори хората от снимачния екип се чувствали леко нервни. “След края на снимките”, спомня си Бъргър “получих и-мейл от Стив, в който пишеше ‘Няма ли отидем в ада затова, че правим такива филми?’ Отвърнах му ‘Сигурно, но там ще е пълно с приятели’”.
Copyright © 2024 Dir.bg.