В очакване на “Завръщането на краля”

27.12.2003 г.
В очакване на “Завръщането на краля”“Властелинът на пръстените” е повратна точка в историята на развлекателното кино. Като демонстрация на могъществото на медиума кино, екранизацията на шедьовъра на Толкин комбинира с ефикасност традиционните специални ефекти и последните разработки на цифровото въображение. Сериозните теми, които пресичат творчеството на Толкин са вградени и в най-дребния детайл на кинотрилогията. Повече от приключенски разказ, “Властелинът на пръстените” разказва за края на една епоха, тази на единението между природата и нейните творения.

Историята продължава… Докато Фродо, Сам и Ам-гъл се приближават към отровените от злото земи на Мордор, за да унищожат Единствения, Арагорн се опитва да обедини хората, за да се изправи срещу Саурон. Времето им изтича, а силите на злото обсаждат Минас Тирит, столицата на кралете на Гондор.

Кралят се завръща. Арагорн се извисява на бойното поле и властният му светъл поглед, възпламенява войската, която се подчинява на волята му. Светът на Средната земя е на ръба да бъде разкъсан в една последна битка между Доброто и Злото. Пътят продължава напред към светлината или назад в мрака.

От тази проста драматургична тъкан Питър Джаксън успя да извлече за “Задругата на пръстена” и “Двете кули” същностната субстанция на един омиров епос. Именно от простотата на историята извира нейната сложност. За “Завръщането на краля” новият владетел на киното си поставя задачата да увенчае най-доброто от трите филма в един финален апотеоз.

Теоретик на хаоса, режисьорът организира безредието, за да го превърне в творба опръскана с кал, но наистина озарена. Той създаде визуални икони, които ще влязат в пантеона на епичното кино. Напрежението и предизвикателствата, пред които са изправени всички герои се претопяват в крайна сметка в една и съща цел: унищожаването на Единствения или съхранението му, в зависимост от лагера.
Често сравняват Питър Джаксън с хобит, вероятно заради закръглените му форми. Да му отдадем заслуженото: ролята на магьосника Гандалф или на краля-войн Арагорн би му подхождала повече. В продължение на 7 години той дирижира армия от различни творци, които предано го следват отвъд умората и отегчението, в създаването на един внушителен филм, който извлича най-доброто от историята, както и от хората, ангажирани да я пресъздадат на екрана.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.