"Мери Райли": Дяволът обича невинността

Мери  Райли (Джулия Робъртс) живее в къщата на доктор Хенри Джекил (Джон Малкович). Тя служи на господаря си като вярна домашна помощница, чувствителна към неговата слабост, привикнала към нуждите му. Мери е  невинно момиче, скромно на вид, но иначе издържливо. Това й помага да превъзмогне миналото си, изпълнено с насилие и болка. В домакинството на доктор Джекил тя най-сетне намира сигурен подслон.

Вярността на Мери е благословия за доктора, който работи върху експеримент, изискващ съчувствие и разбиране, дискретност и тишина. Там обаче тя  ще срещне и загадъчния му, призрачен асистент, мистър Хайд и чрез него ще застане лице в лице с най-тъжните си и съкровени преживявания.


Всеотдайна към надарения, сдържан доктор Джекил, Мери открива, че е увлечена от прелъстителния чар на мистър Хайд. Двамата заедно споделят една ужасяваща тайна, която хвърля сянка на страх и опасност върху домакинството на доктор Джекил. Хайд става по-силен, а силите на милия доктор Джекил намаляват и само Мери може да разкрие ужасната, нечиста истина. Тя би направила всичко за доктор Джекил, но я възпират тъмните влечения към Хайд. Джулия Робъртс изпълнява главната роля на невинна прислужница, която постепенно осъзнава, че нейният красив и загадъчен работодател доктор Джекил е може би чудовищният и фатален мистър Хайд.

Допринесли с творческите си виждания за тази страстна драма са режисьорът Стивън Фриърс, сценаристът Кристофър Хемптън и продуцентът Норма Хейман - екип оценен с три Академични награди за филма “Опасни връзки”. По бестселъра на Валери Мартин “Мери Райли”, продуциран от Трай Стар Пикчърс, филмът хвърля един съвършено нов поглед върху класическата приказка за доброто и злото, разказана през очите на прислужницата на доктор Джекил. Продуценти са Нед Тенън, Нанси Греъм Тенън и Хейман. Лин Плишет е изпълнителен продуцент, а Йън Смит е копродуцент. Оператор е Филип Ръселот, а дизайнер на продукцията е Стюарт Крейг (двамата са работили със същите усилия и върху “Опасни връзки”).  Консолата Бойл е дизайнер на костюми, а редактор е Лесли Уокър. Музиката е от Джордж Фентън.
Copyright © 2024 Dir.bg.