Интересни факти

Интересни фактиИЗТОЧНИЦИ:
Сценарият на СТРАСТИТЕ ХРИСТОВИ е адаптиран от режисьора/продуцент Мел Гибсън в сътрудничество с Бенедикт Фитцджералд (Wise Blood, Хладнокръвно, Heart of Darkness, Зелда) и изобразява последните 12 часа от земния живот на Исус Христос. Сценарият е създаден по текстове от библейските евангелия на Матей, Марко, Лука и Йоан.

ЕЗИЦИ:
Всички герои във филма говорят на езиците, които действително са се говорели по онова време. Това означава арамейски за героите евреи – включително Исус и неговите ученици, и “разговорен латински” за римляните. Гръцкият, на който обикновено са разговаряли интелектуалците по онова време, няма особена роля в историята.

ЛОКАЦИИ:
СТРАСТИТЕ  ХРИСТОВИ е сниман изцяло в Италия, предимно на две места:

МАТЕРА
Разпъването на кръста е снимано край красивия град Матера, в южна Италия, близо до местността, където Пиер Паоло Пазолини е снимал Евангелието на Матея през 1965 г.

СТУДИОТО ЧИНЕЧИТА
Йерусалим е сниман на гигантска снимачна площадка, построена в прочутото студио Чинечита в покрайнините на Рим от художниците Франческо Фриджери и Карло Джерваси.

ТВОРЧЕСКИЯТ ЕКИП:
Гибсън помолил оператора Калеб Дешанел (Патриотът, Истински неща) да направи филма така, че да напомня на стила на италианския бароков художник Караваджо, чиито картини са известни с особената си светлина и ярките контрасти между светлината и тъмнината.

“Намирам картините му за много красиви”, казва Гибсън за Караваджо. “В тях има насилие, тъмнина, духовност и странни приумици”

Четиридесет процента от филма са снимани през нощта или в затворени пространства и се постига ефект, при който светлината се опитва да си пробие път през мрака.

Костюмите са създадени в резултат на щателни проучвания и ръчно ушити от известния дизайнер, носител на множество награди, Маурицио Миленоти (Хамлет, Колко е важно да бъдеш сериозен).

По-голямата част от творческия и технически екип е наета в Италия (по-голямата част от актьорите са от Италия и Източна Европа), но специалистите по грима и косите, под ръководството на Кийт Вандерлаан и Грег Канъм (Красив ум, Карибски пирати: Проклятието на Черната перла), идват от Холивуд. Гибсън знаел, че се нуждае от най-добрите специалисти в тази област, за да пресъздаде с безкомпромисен и често мъчителен реализъм сцените на бичуването и разпятието.

Актьорът Джеймс Кавийзъл прекарвал ежедневно по седем часа в гримьорната при снимането на последните епизоди от филма.
Copyright © 2024 Dir.bg.