Още за филма "50 първи срещи"

Още за филма Когато от компанията на Дрю Баримор, Flower Films, чуват за сценария на 50 първи срещи, незабавно проявяват интерес към него. “Дрю и аз попаднахме на сценария преди няколко години”, спомня си продуцентката Нанси Ювонен. “Когато научихме, че компанията на Адам Сандлър, Happy Madison, ще снима филма, започнахме да търсим начин да се включим и ние. Имаме чудесни спомени от съвместната си работа по Сватбата на певеца, с годините станахме и приятели, затова им се обадихме и те ни поканиха да работим заедно”.

“Всички елементи за страхотна романтична комедия бяха налице”, продължава Ювонен. “Историята беше твърде хубава, за да си позволим да не участваме в нея. Ролята на Люси изискваше актьор, способен да се влюбва всеки ден и Дрю, която се влюбва страстно повече от всеки друг, когото познавам, беше идеална за нея. А има ли по-подходящ обект, в когото да се влюби, от Адам Сандлър? Той е толкова чаровен. Той е забавен, безгрижен, спокоен. Той знае как да използва чувството си за хумор, за да те разсмее, а това е много чаровно и секси. Когато Дрю откликва на някого, трябва да я видите. В очите й има толкова страст!”.

Решението отново да играе заедно със Сандлър било лесно за Баримор, която казва, че “Снимките на Сватбата на певеца бяха най-щастливите дни в живота ми. Когато съм имала тежък ден и имам нужда да се измъкна от проблемите си”, продължава актрисата, “има определен тип филми, които ме правят много щастлива. Те са като лекарство. За мен филмите на Адам са красиво лекарство. Аз вярвам от сърце, че ни е било писано да направим този филм. Вярвам в съдбата, но знам и че сам трябва да натиснеш леко, за да се случат нещата. Затова когато попаднах на Джак Джарапуто на едно парти, не пропуснах да му спомена колко много Нан и аз харесваме сценария, а след това седнах и написах писмо на Адам”.

Това, което съблазнило най-силно Баримор в сценария, била подразбиращата се от сюжета идея: “Помислих се, че история за човек, който трябва да кара своето момиче да се влюбва в него отново всеки ден, сякаш започват отначало – защото в нейния свят е така – е най-хубавото нещо, което съм чувала. Идеята, че някой трябва да кара друг да се влюбва в него всеки ден ми хареса невероятно. Според мен това винаги трябва да е целта. Това е много красиво послание”.

“Понякога Хенри пропуска и понякога улучва, но според мен непоколебимостта е едно то най-недооценяваните качества. То позволява на Хенри да израсне”.

Джарапуто добавя, "На Адам му хареса, че Хенри е герой, който наистина става добър човек, а не просто се прави на добър през цялото време. Отначало е човек, който се държи с жените като въртяща се врата. И тогава среща това прекрасно момиче и открива, че тя има много сериозен проблем".

Сегал разказва, “Току-що бях прекарал година и половина с Адам в работа по Психаротерапия, и се бяхме сработили страхотно. Бяхме навлезли дълбоко в постпродуцията, когато той ме попита дали искам да направя този филм и аз веднага реших да се възползвам от възможността. Да правиш филм е малко като да тръгнеш на война. Сближавате се с останалите хора от екипа, защото е физически трудно и е необходима изключителна издръжливост да работиш месеци наред по 15 -16 часа на ден. Накрая ставате приятели. И е хубаво, когато останете заедно”.

“Адам и Дрю бяха фантастични в Сватбата на певеца и търсеха най-подходящия проект, за да работят отново заедно.”, продължава Сегал. “Този проект ми се стори идеалния за тази цел. Освен че са много талантливи актьори, те и двамата имат отличен нюх за бизнеса. И компаниите им са много плодотворни, с поредица проекти в различни етапи на предпродукция. Много полезно е да имаш актьори, които познават и разбират този бизнес. Дрю е направила повече от 30 филма. Нищо не може да обърка някой, който толкова дълго е около камерата. Тя е и един от най-милите хора на света. Много малко са хората, които абсолютно всеки ден се появяват с усмивка, ‘здравейте всички” и някаква шега. Няма значение колко ни е трудно, особено когато бяхме на Хаваите и слънцето ту се скриваше зад облаците, ту се показваше и изобщо не можехме да снимаме – тя поддържаше чудесна атмосфера сред екипа”.

Баримор, която досега не е работила със Сегал, бързо затоплила отношенията помежду им. “Когато Нан и аз се срещнахме с Пийт, той каза всичко, което се надявахме да чуем за филма. Той разбираше колко важен е балансът между комедия и драма за тази история. Този филм се нуждаеше от преминаването от много смешно към вълнуващи и сериозни проблеми”.

Дори и след 30 филма, за Баримор по нейните думи “няма по-хубаво място от снимачната площадка – без значение дали като актриса, продуцент или и двете заедно. Докато работя, има моменти, когато не мога да повярвам колко късмет имам. Не само, че работя това, което съм си избрала – което винаги е подарък – но и работя с хора, които истински обичам. Няма нищо по-хубаво от това да се будиш всяка сутрин и да очакваш да отидеш на работа. Всеки участник във филма има дял в създаването на настроението на площадката. Адам осигуряваше атмосфера на постоянство, сигурност и лекота. Той винаги е мил и любезен с всеки, което е много важно. Освен това, в чисто творческо отношение е прекрасно да се работи с него, защото е много склонен към сътрудничество. Във всяка ситуация той се опитва да открие ‘забавното.’ Аз непрекъснато се уча от него“.

“Мисля, че аз се чувствам най-щастлива, когато около мен е много весело, а Адам винаги може да ме накара да се смея”, продължава Баримор. “Вълнуващо е да снимаш романтична комедия с човек, когото харесваш толкова много. Не мисля, че химията е нещо, което може да се имитира. Това е нещо, което публиката усеща”.

Според изпълнителния продуцент на филма Майкъл Юинг, който е партньор на  Сегал в Callahan Films, “Наистина не познавам актьор, с когото се работи по-добре, отколкото с Адам. Той е чудесен актьор, брилянтен комик и страхотен продуцент и бизнесмен. Изключително добър е в сюжета и комедията. Когато работите ден след ден с такъв човек, никога не се знае какво можете да очаквате”.

Роб Шнайдер, дългогодишен партньор на Сандлър, играе най-добрият приятел на Хенри, Ула - роля специално написана за него. Ула е изпробвал своята теория относно акулите няколко пъти – че те са като кучетата и хапят само, ако ги раздразниш. За лош късмет на Ула, теорията му не е издържала практическите  изпитания.

Шнайдер веднага се е съгласил да играе Ула, защото, “Адам е наистина най-добрият човек, с когото може да се работи”, казва той. “Снимките с него са като на детска площадка за игра, но в добрия смисъл. Тъй като работим заедно вече 16 години, се разбираме почти без думи”.

Що се отнася до работа с Питър Сегал, Шнайдер казва, “Питър е много подготвен режисьор, с усет за комедията и визията. Аз научих много за работата от него”.

Шон Остин е в ролята на натъпкания със стероиди културист Потър Дъг, брат на Люси. Той издига изпълнението на степен, неочаквана от никого. Сегал казва, “Шон е голям майтапчия. С ролята си допринесе много за филма. Той играе дребен човек с комплекси, който се опитва да компенсира чрез вдигане на непосилни за него тежести. И винаги се опитва да се сбие с Хенри, който периодично го поставя на мястото му”.

Остин обяснява, че намирането на ключа към образа на Дъг дошло по време на дискусиите му със Сегал. “Пийт ми обясни много ясно какъв иска да бъде героят ми, много мил и обичлив по отношение на сестра си. И в същото време доста тъп. Всичко това допринесе за моята подготовка”.

Да промени тялото си така, че да отговори на изискванията на ролята не е нова концепция за Остин. “Качих десетина килограма за Rudy. Свалих ги, когато се ожених. След това трябваше да кача 20 килограма за Властелинът на пръстените и точно когато ги свалих, получих тази роля и Адам и Питър ме попитаха, дали мога да кача малко килограми. Казах на жена си, ‘Почва се пак същото’ и тръгнах към тренировъчната зала”.

Между многото хора, които са се наговорили да пазят Люси от възможните неприятности,  са и двамата собственици на Хукилау Кафе, Сю и Ник.

“Образът на Сю наистина е в основата на филма”, обяснява Сегал. “Тя е защитникът на Люси до обяд и винаги внимава някой да не се възползва от положението й. Искахме актриса, която може да демонстрира тази загриженост от екрана. Ейми Хил е изключително приятна жена и много опитна актриса и ние нямахме никакъв друг избор”.

“Когато по време на предпродукцията дискутирахме образа, Адам описа Сю като сърцето на филма, в смисъл на неговата затрогваща страна”, спомня си Хил. “Когато за първи път прочетох сценария, си помислих, че това е много мило и наистина описва хавайския дух “алоха”. Исках да съм сигурна, че Сю ще въплъщава най-земните, майчински качества на хавайската жена. В същото време в тази история има нещо много топло и същевременно смешно, което в основата си е това, което представляват Адам и Дрю в истинския живот. Това е техният подарък към света на киното. В същото време Адам е човек, който работи много сериозно, но според мен никога не се взима на сериозно”.

За Сандлър и Сегал, автентичността била от първостепенна важност. Юинг разказва: “Искахме да изберем колкото се може повече актьори от хавайски произход. Перфектен пример е Помай Браун, който играе Ник. Той е толкова изпълнен с живот. В момента, в който се появи на снимачната площадка, вие разбирате, че сте в Хавай”.

“Когато избирахме актьорите за филма”, добавя Сегал, “ние получихме касета с Помай, сниман в кухнята. Това беше любов от пръв поглед”.

“Първоначално”, разказва Браун, който е добре известен в Хавай като музикант, майстор на укулеле, “Хенри и Ник се сприятеляват зарази интереса на Хенри към чашките с фъстъчено масло и любимата храна на Ник -- Spam. В това има доста истина, защото Spam е много популярна храна в Хавай. Ник се шегува с Хенри, но зад гърба на Сю, той всъщност го окуражава да се грижи за Люси”.

Браун е благодарен за всичко, с което са му помогнали Сегал и  Сандлър за ролята на Ник. “Пийт беше първият човек, който ми даде много полезни съвети. А Адам е чудесен приятел. Когато се появих, не знаех абсолютно нищо за актьорството. Той отдели много време, за да ме научи какво да правя и как да се държа”.

Друг ключов комедиен образ е Алекса, асистентката на Хенри – в ролята е  Лусия Струс. “В истинския живот Лусия е изключително привлекателна”, казва Сегал, “но с дрехите и прическата я направихме доста непривлекателна. Снимките ‘преди и след’ са забележителни. Направихме я да изглежда като руска гюлетласкачка. На нея й беше много забавно”.

Във филма има и един актьор, който не е член на профсъюза на кино и телевизионните актьори - Йоко, морж, който живее постоянно в морския парк Six Flags, Валехо, Калифорния. Според Алън Ковърт, "В един от по-ранните варианти на сценария Хенри се грижи за морж, но мисля, че връзката им беше прекалено психологическа. Защо да не използваме този шантав морж просто като машина за шеги? Разбира се, нямахме никаква представа къде ще намерим морж, който да прави всичко това. Но говорихме с някои хора от морския парк във Валехо и им показахме сценария. Те казаха, че ако имат достатъчно време могат да научат моржовете на някои номера (Йоко всъщност е един от групата моржове, използвани във филма). През цялото време, докато снимахме на Хаваите, те тренираха моржовете. И животните наистина бяха много смешни”.
Copyright © 2024 Dir.bg.