Анджела Басет - завладяваща, талантлива и чувствена

16.08.2004 г.
Анджела Басет - завладяваща, талантлива и чувственаАнджела Басет присъства по киноекрани, сцени и телевизионни екрани, навсякъде по света. Родом от Ню Йорк, Басет заедно със сестра си и майка си израства в Сейнт Питърсбърг, Флорида. Като самотен родител и социален работник, майка й Бети добре разбира важността на образованието за своите деца.

През 1974 г., като ученичка в гимназията, по време на екскурзия до Вашингтон гледа големият актьор Джеймс Ърл Джоунс в постановката на „За мишките и хората” и остава толкова впечатлена, че взима решение да стане актриса. Благодарение на спечелена стипендия, Басет се записва в престижния университет Йейл. Получва степен бакалавър в афроамериканските изкуства от Йейл през 1980 г.

През 1983 г. се дипломира и от театралния факултет към Йейл. Там среща и бъдещия си съпруг Кортни Ванс.

Скоро след завършването на висшето си образование, Басет се снима в първия си филм – телевизионния  „. Лицето й става още по-познато на публиката от сериала „F/X” (1986).

Но истинската популярност идва през 1993, когато актрисата печели широко признание с ролята на Тина Търнър в биографичния филм за певицата „Какво общо има любовта с това” (1993).

Изпълнението на Басет й носи награда Златен глобус, както и номинация за Оскар в категорията за най-добра актриса. Любопитно е, че преди да приеме ролята, Анджела никога не е виждала Тина Търнър на живо.

Характерно за кариерата на Басет е, че тя е изградена от роли на действителни, изтъкнати жени от афроамерикански произход.

През 1992 г. печели наградата на Асоциацията за развитие на цветнокожите, като подържаща актриса с ролята на починалата д-р Бети Шабаз (вдовица на убития борец за граждански права Малкълм Х) във филма на Спайк Лий „Малкълм Х”.
По-късно отново играе д-р Шабаз в „Panther” (1995) на Марио Ван Пийбъл.

Нейно е и единственото добро изпълнение в минисериала на ABC през 1992 за гщрупата Джаксън 5 и семейство Джаксън, „The Jacksons: An American Dream”.

През 1999, е в ролята на Джанет Уилямс – директорката на училището, където преподава Роберта Гаспари в „Музика от сърцето”.

През 2002 Басет получи наградата на името на Лина Хорн, за изключителни постижения в областта на шоубизнеса. И може би, именно тя щеше да стане първата чернокожа актриса, спечелила Оскар за главна роля, ако не беше отказала ролята на Летисия Мъсгроув в "Балът на чудовищата", заради нежеланието си да се снима гола.

Нет Фокус
Copyright © 2021 Dir.bg.