Шифърът на Леонардо” – откраднат?

13.04.2006 г.
„Шифърът на Леонардо” – откраднат?Писателят Дан Браун бе обвинен в плагиатство за „Шифърът на Леонардо” само дни, след като бе оправдан от Лондонският Висш съд по друго подобно обвинение.

Руският специалист по история на изкуствата доктор Михаил Аникин, експерт по Леонардо Да Винчи, иска извинение от Браун и половина от парите, които е донесла книгата. Ако до един месец Браун не се съгласи с тези условия, Аникин твърди, че ще го съди едновременно в САЩ и Русия за всички приходи от „Шифърът на Леонардо”.

Аникин твърди, че в своята книга от 2000 г. „Леонардо Да Винчи: Теология в рисуването” доказва, че Мона Лиза е алегория за Христианската църква. Аникин твърди още, че през 1998 е обсъждал своите идеи за картината с експерти от Хюстън, Тексас – един от които го е попитал, дали може да разкаже за тях на Браун. Руснакът се съгласил, той и идеята му да бъдат „споменати в някаква книга”, но повече не чул нищо по въпроса.

Аникин разказа и че бил нарекъл своята теория „Шифърът на Леонардо”(The Da Vinci Code). Аникин сподели, "Когато прочетох книгата, бях шокиран от ниското й качество и от това, че бяха използвани моите идеи. Тази книга сипе лъжи за църквата, което обижда моята нравственост."

Миналия петък, стана ясно, че Браун не е нарушил авторски права и не е плагиатствал „Шифърът на Леонардо” от книгата от 1982 „Свещената кръв” и „Светия граал” от Майкъл Бейджънт и Ричард Лий. Филмовата адаптация по бестселъра, с режисьор Рон Хауърд и с участието на Том Ханкс и Одри Тоту тръгва по кината през май.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.