За филмите и наградите на Робин Уилямс

За филмите и наградите на Робин УилямсС "Good Morning, Vietnam" (1987, реж. Бари Левинсън) Уилямс печели първата си номинация за “Оскар” за най-добър актьор. С филма "Dead Poets Society" (1989, реж. Питър Уиър) печели втората си номинация. По-късно партнира на Робърт де Ниро във филма на Пени Маршъл "Пробуждане"; за участието си във филма на Тери Гилиам "Кралят на рибарите" е отличен с трета номинация за “Оскар”.

Снима се във филма на Спилбърг "Хук" и "Играчки" на Бари Левинсън. За изпълнението на главната роля във филма "Ти баща, ти майка" Уилямс получава “Златен глобус”. Отличен е със специалната награда за особени постижения на Холивудската асоциация на чуждестранните журналисти за озвучаване ролята на духа от анимационния филм на “Walt Disney” "Аладин".

Сред най-новите му филми са "Девет месеца", "Джумаджи", "Клетка за птици", "Джак" и "Hamlet" (1996, реж. Кенет Брана). Неотдавна завърши снимките на филма "Flubber" (1997) (римейк на филма “The Absent Minded Professor” (1961, реж. Робърт Стивънсън, с Фред Макмъри)), както и във филма на Уди Алън "Deconstructing Harry" (1997). В момента се снима във филма на Гюс ван Сант "Good Will Hunting". Уилямс е роден в Чикаго, а израства в Северна Калифорния. Учи политически науки в колежа “Claremont” и театрални - в колежа “Marin” и в “Juilliard School” в Ню Йорк, след което започва работа като шоумен. Уилямс е носител на четири награди “Грами”. Той е звездата на “Robin Williams Live at the Met” за HBO - кулминацията на турне, преминали през 23 града. Той и Били Кристъл са главната движеща сила (заедно с Упи Голдбърг) в благотворителните комедийни шоупрограми "Comic Relief", организирани всяка година в помощ на бездомните.
Copyright © 2024 Dir.bg.