Шестият "Хари Потър" подобри собствения си рекорд

18.07.2009 г.
Шестият Шестият филм за момчето-магьосник направи първия си рекорд с вчерашната среднощна премиера, като за една нощ в сряда срещу четвъртък натрупа приходи за 22,2 милиона долара в САЩ.

Миналата година "Черният рицар" подобри същия рекорд, но сумата беше 18,5 милиона. Най-високият приход за първи ден от премиерата все още принадлежи на "Черният рицар" - 67,1 милиона. За първите си пет дни по кината филмът натрупа в касата 203,7 милиона. Общата сума от целия свят е около един милиард долара.

От първия филм за Хари Потър, който излезе през 2001, до петия са продадени билети на стойност 4,5 милиарда долара във всички кина по света. Критиците обаче се съмняват в евентуалния шеметен успех на шестия "Хари Потър". Според много от тях, аудиторията на момчето-магьосник, която се състои предимно от тинейджъри и деца, може вече да е пораснала достатъчно, за да се увлича по магическия филм, а и популярни филми като "Здрач" могат да отнемат голяма част от привържениците на "Хари Потър".

Въпреки това "Хари Потър и Нечистокръвният принц", който излиза две години след петия филм, демонстрира силен потенциал за боксофис-рекорди. Предишният филм от поредицата,"Хари Потър и орденът на феникса" също имаше премиера в сряда и за първите си пет дни до затварянето на боксофиса за седмицата имаше приход от 140 милиона долара. В световен мащаб сумата нарасна до 938 милиона. С около 35 милиона повече беше сумата от световните прожекции на първия "Хари Потър".

Със 100 милиона по-скромен беше вторият филм -"Хари Потър и стаята на тайните", който събра 878 милиона."Хари Потър и затворникът от Азкабан" пък взе "едва" 795 милиона за 26-те си седмици по кината."Хари Потър и огненият бокал" пък събра 895 милиона за 20 седмици.

Последната седма книга от поредицата за момчето-магьосник ще бъде филмирана в две части - първата ("Хари Потър и даровете на смъртта: Част 1") ще излезе точно след година, а втората ("Хари Потър и даровете на смъртта: Част 2") - през 2012.
Copyright © 2024 Dir.bg.