Израелска анимация разказва за войната в Ливан

06.12.2009 г.
Израелска анимация разказва за войната в ЛиванВойната между Израел и Ливан и случките в началото на 80-те днес някак естествено са изместени от други съвременни военни конфликти по света.

И точно затова сега е подходящ момент за нов поглед, чрез който да се обърне внимание на недалечната история на Израел. История, с която едва ли някой би трябвало да се гордее. Филмът “Валс с Башир“ е създаден през 2008 г. У нас се появи още на 13-ия “София филм фест“ и тогава отзивите бяха положителни.

Заглавието е копродукция между Израел, Франция и Германия - и става дума за анимация. Но е важно да се знае, че този филм не е детски, не е забавен и в никакъв случай не е развлекателен. Това е напълно сериозен и много професионално пипнат филм. Малко са примерите, когато рисувани екранни произведения са напълно сериозни и определено не са за деца. Този случай е точно такъв.

Ари Фолман, режисьорът на “Валс с Башир“, е главният персонаж. В разговор с негов приятел той осъзнава, че няма никакви спомени от войната в Ливан, в която е бил участник. Фолман решава, че трябва да разбере какво се е случило там и се среща с оживелите приятели, които са се били рамо до рамо с него, а сега са уредили живота си кой както е успял. Малко по малко Фолман започва да възстановява спомените си. А анимацията е благоприятна почва за култивирането на неясни спомени, кошмари и сюрреалистични фрагменти. Така, лутайки се между спомени и разкази на други хора, режисьорът възвръща в паметта си парчетата от пъзела на спомените му, в които са и ужасите в палестинските бежански лагери Сабра и Шатила в Западен Бейрут през 1982 г. “Валс с Башир“ е честен филм, който много внимателно и една идея отстранено показва жестоки неща

Дори човек да няма представа коя е тази война, кой е прав и кой - виновен, дори тогава филмът ще въздейства също толкова ударно. Защото честността и антихуманните действия могат да се разчетат и оценят от всеки човек, без значение какъв език говори и каква религия изповядва.
СЕГА
Copyright © 2024 Dir.bg.