Успехи на българското кино през първото десетилетие на 21 век

01.06.2010 г.
Успехи на българското кино през първото десетилетие на 21 векНа фокус: „Лист отбрулен

2010 е Година на българското кино. Обещанието, което Международният София Филм Фест и Националният филмов център дадоха на киноманите и професионалистите в началото на годината, беше за срещи с повечето от най-стойностните български филми, създадени през последното десетилетие.

Представяме на вашето внимание „Лист отбрулен” на Светослав Овчаров.

Програмата „Десетилетие на българското кино” е включена в извънредния „семестър” на инициативата „София Филм Фест за учащи” и представя 34 български игрални филма, произведени в периода 2000 – 2009. СФФУ е програма, която се радва на изключителен интерес от младите хора. Студентите и учениците имат право на безплатен вход. Филмите от „Десетилетието” са всяка сряда от 18.30 часа в Дома на киното и ще бъдат представени от техните автори.

Лист отбрулен” – филмът

16-годишната българка Веса не може да говори. Врачка туркиня предсказва, че момичето ще се оправи, ако някой се жертва заради него. Слабоумният племенник на врачката чува това предсказание и тръгва след момичето. Той за пръв път напуска затънтеното си балканско село. Съвременният свят го посреща настръхнал и озлобен. Природната доброта на болното момче преодолява всички препятствия. Любовта му към момичето е в състояние да го преобрази.



Тази любов преобразява и Веса - дотогава изпълнена със злоба към целия свят. Точно когато са се докоснали за пръв път, се сбъдва предсказанието на врачката - слабоумният умира. Ще проговори ли Веса?

Режисьор и сценарист на „Лист отбрулен” е Светослав Овчаров, оператор е Огнян Калайджиев, продуцент - Асен Владимиров, а в ролите са Весела Казакова, Иван Бърнев, Мария Каварджикова, Васил Михайлов. Филмът е продукция на Българската национална телевизия и Про Филм.

Режисьорът за филма

Идеята на филма е, че никой не може да избяга от любовта – независимо какъв е и къде е. „Лист отбрулен” върви по ръба между комичното и трагичното. Трудно е да се определи жанрът. Той е като живота. А животът ни е жанрово смесен…
Светослав Овчаров пред в.„Демокрация”

Актьорите за филма

… Иван Бърнев, макар да бе играл в телевизионния филм „Двама мъже извън града” (1998) на Людмил Тодоров, блесна именно във втория игрален опит на Овчаров „Лист отбрулен”. Филмът е истинско приключение: рационалистът Светослав Овчаров нагазва в мелодраматично road movie за българска Жулиета (Весела Казакова) и турски Ромео (Иван Бърнев).



Както споделя актьорът: „Спомням, че си говорехме със Светльо Овчаров за героя, но в крайна сметка той изхождаше изцяло от мен. Явно е преценил човека, лицето, фигурата, избирайки ни с Весето без кастинг... Просто ми казваше какво иска да стане в кадър. И почти нямахме дубли. Той работи много меко, с търпение и любов към актьора и си беше изключително приключение.”
Сп. „Лик”, 5 май 2009 г.

Критиката за филма

Поетичен филм, третиращ вечната тема за истинската любов. Напук на целия свят, пренебрегвайки вяра и предразсъдъци, двама млади се борят за правото да се обичат. Любовта им ще победи, но на каква цена?

Лист отбрулен” е история в стил Ромео и Жулиета необикновена смесица от черна комедия, суеверие и трагикомедия... Силната актьорска игра, особено на двамата главни герои, прави от филма зрелищна драма. „Лист отбрулен” участва в конкурсната програма на фестивала за българско кино „Златната роза”, където спечели награди за музика на Божидар Петков и за актьорски дебют на Весела Казакова.
Cult.bg, 27 май 2004

Фестивални участия и награди

2002
Награда за младо актьорско дарование на името на Невена Коканова за Весела Казакова -Фестивал на българския игрален филм “Златна роза", Варна

2003
Награди на СБФД - награда за музика на Божидар Петков (и за „Хайка за вълци”, „Съдбата като плъх” и „Наблюдателят”)
МФФ София – участие в програмата „Ново българско игрално кино”
Copyright © 2024 Dir.bg.