Тримата мускетари 3D

15.10.2011 г.
Тримата мускетари 3Dот Александър Райчев

Българите имаме следната крилата фраза: „Не всеки ден е Великден!“ За съжаление Великден наистина е само веднъж в годината и няма какво да се направи по въпроса. Лошото обаче е, че скоро същото ще е и положението с холивудските развлекателни хитове, защото качеството им трагично спадна през последните години.

Иначе казано, ще имаме само един филм на година, който да оправдае причината, за да ходим на кино, а не да чакаме филмите на малкия екран или да ги гледаме по втория начин, както е прието за държави като България.

"Тримата мускетари" съдържа всички елементи, които правят качествения приключенски филм, който всеки би искал да гледаВъпреки високите резултати на филми като „Карибски пирати 4“ и „Трансформърс 3“, които чисто и просто са носени на вълната от успеха на предишните епизоди в поредиците, то единственият истински стойностен блокбастър за мен до този момент през годината си остана „Бързи и яростни 5“, който доказа, че не е нужно да се събират пенсионерите на Сталоун, за да гледаме качествен екшън гарниран с комедийни елементи и брилянтна визия, която не е затрупана от компютърно генерирани специални ефекти.

Лятото мина и отмина, но този петък ще получим живо доказателство, че един страхотен летен хит ни е оставен за предсрочен коледен подарък докато навън времето вече почва да напомня, че навлизаме в зимното полугодие по нашите географски ширини. Става въпрос за най-новата екранизация, вдъхновена от класическото произведение на Александър Дюма „Тримата мускетари“.

"Тримата мускетари" съдържа всички елементи, които правят качествения приключенски филм, който всеки би искал да гледаПод режисурата на Пол У.С. Андерсън (поредицата „Заразно зло“) получаваме едно изключително свежо и динамично приключение, което може да се сравни единствено с ефекта от „Карибски пирати: Проклятието на Черната перла“, като дори за мнозина зрители може дори да е "по-добрият филм". А причините за успеха не са една или две.

На първо място, разбира се, са първокласните актьори, които са се напъхали в образите на познатите по цял свят герои. Списъкът е предълъг, но си заслужава да изброим всички поименно, защото въпреки че не са звезди от ранга на Брад Пит или Том Круз, то напълно заслужават цялото внимание на публиката, която е крайно време да запомни имената им и да следи за бъдещите им изяви.

"Тримата мускетари" съдържа всички елементи, които правят качествения приключенски филм, който всеки би искал да гледаРей Стивънсън („Крал Артур“) – Портос, Люк Еванс („Сблъсъкът на титаните“) – Арамис, Матю Макфейдън („Гордост и предразсъдъци“) – Атос, Логан Лърман („Пърси Джаксън и боговете на Олимп“) – Д‘Артанян, Мила Йовович („Заразно зло“) – Милейди Уинтър, Орландо Блум („Небесно царство“) – Бъкингам, Мадс Микелсен („Казино Роял“) – Рошфор и носителят на "Оскар" Кристоф Валц („Гадни копилета“) – кардинал Ришельо, са само по-известните имена в централните роли, които заслужават да бъдат споменати на първо четене.

Всеки от тях се справя чудесно с ролята си, а за някои това е възможност да разнообразят обичайното си амплоа и да се забавляват в нови води. Това важи в особена сила за Орландо Блум, когото сме свикнали да гледаме в образа на доброто момче.

"Тримата мускетари" съдържа всички елементи, които правят качествения приключенски филм, който всеки би искал да гледаТук обаче той е засукан и пресметлив подмолен агент на британската корона, който предпочита да командва бойните действия от по-сигурно място, но в крайна сметка ще му се наложи да запретне ръкави и по всяка вероятност ще играе значително по-активна ролята в потенциалното продължение, което както винаги се крепи единствено на стабилните постъпления от настоящата продукция.

На неговият герой се пада култовата перифраза „Fashion favors the bold”, която може би е индикация, че модата на 3D филмовите презентации е призвана да удари едно рамо на осмелелите се да екранизират за пореден път славните приключения на Атос, Портос и Арамис.

"Тримата мускетари" съдържа всички елементи, които правят качествения приключенски филм, който всеки би искал да гледаИзненада лично за мен е и изявата на Логан Лърман, чието присъствие беше най-дразнещият момент в трейлъра на филма. За щастие обаче цялостното му представяне като Д‘Артанян е повече от задоволително и противопоставянето му с по-възрастните мускетари е повод за редица забавни моменти и комична размяна на реплики. Като цяло комичното е широко застъпено във филма и чрез други колоритни персонажи, но по-добре сами да ги видите, за да не развалям изненадата както се казва.

Хубавата Мила продължава да е все така привлекателна и да е в центъра на действието с оскъдно количество дрехи по себе си. Тук достойна конкуренция за титлата „Екранна хубавица“ й прави младата англичанка Габриела Уайлд, която има необходимата визия и поведение, за да се превърне в новата Кийра Найтли на световното кино, стига „"Тримата мускетари" да прерастне в успешна поредица подобно на приключенията на капитан Джак Спароу.

Уайлд е в ролята на любимата на младия и наперен Д‘Артанян, който делово отбелязва, че има нещо стабилно в красиво име като Констанс. Въобще играта на думи изпълва филма от начало до край и за зрителите щеше да е най-добре да получават по едно копие от сценария след прожекцията, за да могат да си припомнят по-лесно някой от култовите лафове.

"Тримата мускетари" съдържа всички елементи, които правят качествения приключенски филм, който всеки би искал да гледаТехническото изпълнение е на изключително високо ниво. Пол У.С. Андерсън вече има зад гърба си една продукция („Заразно зло: Живот след смъртта“) заснета с 3D камерите, разработени от самият Джеймс Камерън, така че опитът със сигурност се е оказал полезен. Тук за щастие имаме много снимки на терен, а не се разчита само на зелен екран за платно, върху което да се наслагват анимационни картинки.

Сценографите са свършили брилянтна работа по всеки декор, костюм или превозно средство. Камерата на Глен Макферсън („Заразно зло: Живот след смъртта“, „Рамбо“) запечатва еднакво успешно, както по-спокойните епизоди, така и множеството екшън сцени. След като Ханс Цимер монополизира композициите за водещите хитове през последните десетина години и в резултат всички филми зазвучаха еднакво, сега е приятна изненада да чуем един разнообразен епичен саундтрак, дело на бившия член на култовата електронна група Tangerine Dream Пол Хаслингер.

"Тримата мускетари 3D" съдържа всички елементи, които правят качествения приключенски филм, който всеки би искал да гледаНе знам има ли смисъл да продължавам да изреждам причини, за да отидете да гледате "Тримата мускетари 3D" на голям екран, но ще поставя един финален щрих, към който всеки може да добави своето настроение от филма.

"Тримата мускетари 3D" съдържа всички елементи, които правят качествения приключенски филм, който всеки би искал да гледа: колоритни герои, красиви локации, шеметни двубои с шпаги, та дори и битка в небето между огромни въздушни кораби, която направо ще засрами многомилионната продукция на Джери Брукхаймър, вдъхновена от тематична атракция в увеселителен парк на Disney.

Въобще легендата за мускетарите минава на едно съвсем друго ниво, което гарантирано няма да допадне на пуританите, но пък всички останали ще си прекарат два страхотни часа в плен на магията на Седмото изкуство, така както я разбират режисьорите от 21 век.

Това е филм, който ще забавлява еднакво успешно цялото семейство; това е филм за всички, които не са стъпвали отдавна в киносалон, защото вече „не ги правели като едно време“ (нищо, че е в 3D); това е филм, който ще ви накара да се почувствате по-млади, по-силни и по-уверени, готови да се преборите сами с първото изпречило се препятствие в собственото ви приключение.

И на изпроводяк едно лично послание: ако сте гледали псевдоприключенски филми като вече споменатия „Карибски пирати 4“ и „Принцът на Персия: Пясъците на времето“, а не отидете на „Тримата мускетари 3D“, то по-добре кината направо да затварят, а вие си стойте спокойно вкъщи сред разнообразието от турско-български сериали, които вече поне се изравниха по обидно за интелекта ниво на тъпота и бездарност.
Copyright © 2024 Dir.bg.