Киномания 2014 от 13 ноември

30.10.2014 г.
Киномания 2014 от 13 ноемвриНай-горещите предложения от световното кино ще зарадват феновете на Киномания още в първите дни на фестивала. Зрителите в зала 1 на НДК ще гледат „Красавицата и звяра”, „Принизяване” ,„Майстор готвач”, „Бърдмен” и детските „Ноно, криволичещото дете”, „Хартиеният принц” и „Петсън и Финдъс”.

Официалното откриване ще е на 13 ноември от 19:00 часа в зала 1 с българския филм „Потъването на Созопол”. Лентата грабна две награди „Златна роза” – за най-добър сценарий - на Ина Вълчанова и Костадин Бонев, както и за най-добра актриса - на Снежина Петрова. В продукцията участват и Деян Донков, Стефан Вълдобрев, Светлана Янчева и Васил Гюров. Историята разказва за застаряващ архитект, който се завръща в отдавна изгубения Созопол с десет бутилки водка и надеждата, когато ги изпие да се случи Нещо, което ще промени живота му.

Красавицата и звяра ("La belle et la bête", Франция - Германия, 2014)

Ден по късно – на 14 ноември, отново в зала 1 от 19:00 часа - ще можем да видим „Красавицата и звяра“ с участието на Леа Сейду, Венсан Касел, Андре Дюсолие и Едуардо Нориега. Ефектната екранизация на популярния приказен сюжет е дело на режисьора Кристоф Ган. Визуалното приключение дава старт на „Фестивала на френското кино“, който е един от акцентите в програмата на Киномания. Филмът е с номинация на Европейската филмова награда на публиката и беше представен на Берлинале извън конкурсната програма.

Бърдмен или Неочакваната добродетел на невежеството ("Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)", САЩ, 2014)

Силен актьорски състав в един от най-новаторските филми на годината гледаме на 15 ноември от 19:00 часа в зала 1. Сюжетът разказва за току-що излязъл от клиника по рехабилитация екшън герой, който се опитва да се докаже като актьор на Бродуей, жонглирайки между всичките си семейни и професионални проблеми и водейки шизофренна битка със собственото си его.
В продукцията блестят имена като Майкъл Кийтън (в ролята на залязващия актьор), Едуард Нортън, Андреа Райзбъроу, Ема Стоун и Наоми Уотс. Филмът откри кинофестивала във Венеция и е в основната конкурсна програма. Алехандро Гонсалес Иняриту виртуозно оркестрира сложния сценарий, а операторска работа е поверена на Емануел Лубезки, отличен с „Оскар“ за „Гравитация“.

Принизяването ("The Humbling", САЩ, 2014)

Легендата Ал Пачино гледаме в ролята на друг изпаднал в забвение актьор във филма, адаптиран по едноименния роман на Филип Рот от 2009 г. Изгубилият блясъка си Саймън изпада в силна депресия, но като че ли се връща в реалността, като започва връзка с доста по-млада от него жена, при това лесбийка.

Изпълнената с черен хумор екранизация ще ни кара непрекъснато да се питаме кое е действително и кое се случва само във въображението на героя. Филмът на режисьора Бари Левинсън беше представен извън конкурсната програма на фестивала във Венеция. Ще го видим в НДК на 16 ноември от 18:00 часа в зала 1.

Майстор-готвач ("Chef", САЩ, 2014)

Задължителен за киноманиаците е и „Майстор-готвач“ на режисьора Джон Фавро с участието на цяла плеяда актьори като София Вергара, Скарлет Йохансон, Дъстин Хофман и Робърт Дауни мл. Нетрадиционната история е за готвач, който губи работата си в елитен ресторант и купува фургон за храна в опит да реализира новаторските си идеи, което пък става повод да преодолее семейната си криза. Филмът ще има прожекция на 16 ноември в зала 1 от 20:00 часа.

Киномания 2014 ще започне на 13-ти и ще продължи до 30-ти ноември. Близо 60 заглавия с най-доброто от световните кинофестивали ще покаже тазгодишното издание. Ексклузивни прожекции ще има в София, Варна и Пловдив.

Билетите за зала 1 вече са в продажба на касите на НДК на цени от 8, 10 и 12 лв. Всички прожекции от детската филмова програма в залата са безплатни за малчуганите, за родителите цената е 5 лв.
Copyright © 2024 Dir.bg.