фест..."/> Кино

Филм с българско участие открива Берлинале

09.01.2015 г.
Филм с българско участие открива Берлинале65-тият Международен филмов фестивал в Берлин започва на 5-ти февруари със световната премиера на "Никой не иска нощта" ("Nobody Wants the Night") на испанската режисьорка Изабел Койшет (Isabel Coixet).

Копродукцията на Испания, Франция и България е в международното състезание на фестивала.

Филмът е сниман в България, Норвегия и Испания. Продуцент от българска страна е Ариел Илиефф, а продукцията е осъществена с подкрепата на Националния филмов център и със съдействието на посолството на Испания у нас.

Действието в "Никой не иска нощта" се развива през 1908 г. сред арктическото усамотение на Гренландия. Героите в приключенския филм са смели жени и амбициозни мъже, които поставят всичко на карта заради любовта и славата.

В звездния актьорски състав са носителката на "Оскар" Жюлиет Бинош ("Английският пациент", "Шоколад", "Брулени хълмове"), японката Ринко Кикучи ("Вавилон", "Тарикатите Блум"), ирландецът Гейбриъл Бърн ("Обичайните заподозрени", "Проходът на Милър").

"Изключително съм доволен, че "Никой не иска нощта" ще открие Берлинския филмов фестивал. Изабел Койшет е създала вълнуващ портрет на две жени, попаднали в сурови обстоятелства" - казва Дитер Кослик, директор на Берлинале. Той допълва, че за пръв път публиката в централния фестивален салон "Берлинале палас" ще гледа филм, озвучен с технологията "Dolby Atmos".

Информацията е на ScreenDaily.
Copyright © 2024 Dir.bg.