Люк Бесон и Шон Пен с награди за цялостно творчество от Френската академия

22.02.2015 г.
Люк Бесон и Шон Пен с награди за цялостно творчество от Френската академияНа церемония този петък, 20 февруари, в парижкия "Театър Шатле" раздадоха престижните филмови награди “Сезар” на Френската академия за филмови изкуства и техники. На церемонията, подготвена с гласовете на близо 2000 души и която е само два дни преди раздаването на днешните Оскари в САЩ, за които гласуват 6000 души, не липсваха и изненади.

При номинациите на 28 януари филмът "Истинският Сен Лоран" на режисьора Бертран Бонело водеше с цели 10 номинации, следван от "Бойци" (премиера в България през април) с 9. "Истинският Сен Лоран" обаче остана в крайна сметка без нито една награда.

Преди това, на специална церемония на 19 януари, Академията за първи път връчи Златен медал на Люк Бесон - за изключителен артистичен и предприемачески принос към френското кино за последните три десетилетия. Също на отделна церемония, на 16 февруари Академията отличи продуцентката на филма "Тимбукту" Силви Пиала с наградата "Daniel Toscan du Plantier" - тя става "продуцент на годината" за втора поредна година. Наградата е на името на покойния френски продуцент дю Плантие, който бе генерален директор на филмовата компания Gaumont до 1985 г., а от 1988 до смъртта си през 2003 г. бе президент на "Unifrance" - организация за промотиране на френското кино.

Почетен Сезар на основната церемония получи американският актьор Шон Пен за цялостното си творчество, а преди събитието се срещна и с президента на Франция Франсоа Оланд.
"Митичен актьор и изключителен режисьор, Шон Пен е икона на американското кино. Той е жива легенда" - това се казва в комюнике на Академията. Двукратен носител на "Оскар" и три пъти номиниран за "Оскар", 54-годишният Пен има и награда "най-добър актьор" от Кан през 1987 г. за драмата "She's So Lovely" на Ник Касаветис. Тази година му предстои и сключване на брак с Шарлийз Терон.

Френско-мавританската драма "Тимбукту" ("Timbuktu") получи най-престижната награда - "най-добър филм", както и още 7 статуетки Сезар, включително приза за най-добър режисьор за мавританеца Абдерахман Сисако. Режисьорът заяви: "Искам да благодаря на родната си Мавритания. Благодаря и на Франция, която се превърна в мой втори дом." Филмът се основава на реални събития, а действието се развива в древния град Тимбукту в Мали по времето, когато бе попаднал под контрола на радикални ислямисти.

"Тимбукту" получи още Сезари за сценарий, за операторско майсторство, звук, за музика, за монтаж и за продуктов дизайн. Лентата се състезава и в тазгодишната надпревара "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм.

Наградата за най-добър актьор отиде у 25-годишния френски актьор Пиер Ниней, изиграл главната роля в "Ив Сен Лоран" (на режисьора Жалил Леспер), а като най-добра актриса бе отличена 26-годишната Адел Анел от "Бойци".

За първи път от повече от 30 години, френското филмово отличие за поддържаща женска роля е присъдено на американка - изненадващо “Сезар” получи 24-годишната Кристен Стюарт за ролята си в "Облаците на Силс Мария" ("Clouds of Sils Maria", копродукция между Франция, Швейцария, Германия, САЩ и Белгия, прожектиран в България на Киномания 2014 през ноември).
Актрисата от вампирската сага “Здрач” не успя да скрие изненадата си, но отдаде специално внимание на Жулиет Бинош, с която си партнират във филма: "Ръцете ми треперят… Добре, започваме… Жулиет, благодаря ти! Всичко, което ми се случва сега, е благодарение на теб. Нямаше да постигна нищо без помощта ти!".

На снимката (© Pierre Suu): Кристен Стюарт.
Copyright © 2024 Dir.bg.