Осъдиха убиеца на Американски снайперист до живот без право на помилване

26.02.2015 г.
Осъдиха убиеца на Американски снайперист до живот без право на помилванеУбиецът на Крис Кайл, автор на автобиографичната книга от 2012 г., по която Клинт Истууд направи филма "Американски снайперист", бе осъден във вторник на доживотен затвор без право на помилване от съда във Стивънвил, Тексас.

На снимката: убиецът Еди Рей Раут (л) и една от жертвите му - Крис Кайл (д)
Вижте прочитането на присъдата.
Вижте изявлението на майката на другия убит - приятеля на Кайл, Чад Литълфийлд.

Двамата бяха застреляни на 2 феруари 2013 г.

Присъдата дойде след двуседмична финална фаза на съдебния процес, в която бяха дадени свидетелски показания за начина на живот на Раут и неговите престои в психиатрични клиники. Адвокатът му Джей Уорън Сейнт Джон заяви, че ще обжалва присъдата: "Раут все още страда от шизофрения, в онзи ден е имал особена вяра в съзнанието си, че ще бъде убит от тях. Разочарован съм, че съдът не се съобрази с това".

Помощник-главният прокурор Джейн Старнс обаче заяви, че - напротив, "ставащото в ума му е било умишлено, пресметнато и хладнокръвно". Тя описа как - след като и двамата са били застреляни в гърба поне по 6 пъти всеки от тях - Литълфийлд е пазил лицето си, преди да бъде прострелян още 2 пъти.

Областният прокурор Алън Наш подчерта, че е дошло време "дълбокият кладенец с извинения за агресивното му криминално поведение да пресъхне". Криминалният експерт Хауърд Райън разкри балистичната експертиза, според която раните от куршумите доказват, че престъплението е било извършено бързо и много уверено и решително.

Мемоарите на убития Крис Кайл бяха публикувани година преди смъртта му, през януари 2012 г., и се превърнаха в бестселър. Филмът, режисиран от Истууд, получи 6 номинации за "Оскар", включително за най-добър филм и за най-добър актьор за Брадли Купър, който е и съпродуцент на лентата заедно с Клинт Истууд. Една от номинациите се превърна в награда - за звуков монтаж.
Copyright © 2024 Dir.bg.