Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Джейк Джиленхол / Jake Gyllenhaal

Дата на раждане - 19.12.1980
Място на раждане - Лос Анджелес, Калифорния, САЩ

С талант и инстинкт неприсъщи за годините му, Джиленхол върви с бързи стъпки към върховете на славата. Дори и в най-ранните етапи на кариерата си той е играл с някои от най-уважаваните съвременни актьори като Дъстин Хофман, Лора Дърн, Холи Хънтър, Крис Купър, Джон Си Рейли и Сюзан Сарандън. Вече е привлякъл вниманието и на публиката и на критиката със серия силни изпълнения и по всичко личи, че така ще продължава и занапред.

Джиленхол затвърди мястото си и сред групата на новото поколение холивудски екшън звезди. Във филма на Fox “След утрешния ден” той игра с Денис Куейд във футуристичната история, описваща разрушителните последици от глобалното затопляне на планетата. Тази Коледа, на екран излиза екранната адаптация на режисьора Джан Мадън на наградената с Пулицър пиеса “PROOF”. Във филма на Miramax участват още Гуинет Полтроу и Антъни Хопкинс.

Съвсем наскоро Джиленхол получи желаната роля на Джак в адаптацията на “BROKEBACK MOUNTAIN”. Във филмът на Анг Лий, хроникиращ сложните отношения между двама мъже от Уайоминг, участва и Хийт Леджър.

Джиленхол получи номинация за наградата Independent Spirit за най-добър актьор с приетия възторжено от критиката “DONNIE DARKO”. В любимият филм на публиката на фестивала Сънданс -- комбинация от елементи от мистика, научна фантастика и романтика, режисьорски дебют на Ричард Кели, участват още Дрю Баримор, Джена Малоун и Ноа Уайли.

Джиленхол игра и в един друг филм, отлично приет в Сънданс през 2002, “THE GOOD GIRL”. В черната комедия, той е в ролята на млад мъж, който се влюбва и преживява пламенна връзка с омъжена жена (Дженифър Анистън.) Във филма, разпростаняван от Fox Searchlight и режисиран от Мигел Артета, участват още Джон Си Рейли, Зоуи Дешанел, Катрин O' Хара.

Джиленхол игра и във филма на Touchstone, “MOONLIGHT MILE”, по сценарий и режисура на Брад Силберлинг. Поставена в Нова Англия в началото на 70-те години, тази необичайна любовна история се върти около млад мъж, който остава в дома на родителите на годеницата си, след нейната ненавременна смърт. Докато тъгува заедно с родителите й, в чийто роли са Дъстин Хофман и Сюзан Сарандън, той се влюбва в друга жена, въпреки, че това е последното нещо, което иска.

Театралният дебют на Джейк Джиленхол е на лондонска сцена в главната роля във възобновената постановка на Кенет Лонерган “This Is Our Youth”. Пиесата, предизвикала сензация на Бродуей, вървя осем седмици в лондонския Уест Енд с Джиленхол в ролята на богаташкия син, който прекарва упадъчен уикенд в кражби и консумация на наркотици заедно с Хайдън Крисчънсън и Ана Пакуин. За играта си Джиленхол получи театралната награда на Evening Standard в категорията "Изключителен нов актьор"

Друг проект на Джиленхол е продукцията на Lions Gate Fims' “LOVELY AND AMAZING”, комедия с Катрин Кийнър и Бренда Блетнин. Филмът бе показан на филмовия фестивал м Торонто през 2001. Джиленхол може да бъде гледан и в "Highway", история за себеоткриването, в която участват още Джаред Лето и Селма Блеър в ролите на двама най-добри приятели, които пътуват за Сиатъл след смъртта на Кърт Кобейн за да избягат от безцелното си съществуване в Лас Вегас.

Джиленхол игра и в романтичната комедия на Walt Disney “BUBBLE BOY”, направи много вълнуваща роля и във филма на Universal “ОКТОМВРИЙСКО НЕБЕ”, режисиран от Джо Джонстън. Това е разказ за триумфа на Хоумър Хикман мл. (Джиленхол), талантлив ученик от селскостопански район на Западна Вирджиния, който изглежда обречен да повтори тежкия живот на баща си като работник в скаменовъглените мини, но вместо това обръща поглед към небето.

Ето още няколко факта за Джейк Джиленхол:

Феновете му се наричат "джиленхолици"
Пълното му име е Джайкъб Бенджамин Джиленхол и е от шведски произход.
Актьорът е брат на Маги Джиленхол ("Усмивката на Мона Лиза")
Получил е първия си урок по шофиране от Пол Нюман.
Сестра му го запознава с Кирстен Дънст и двамата стават много близки В един момент е бил определен да играе Питър Паркър в “Спайдър-мен 2” (2004) (заради проблеми с Тоби Магуайър) и вече се е подготвял за ролята, когато Магуайър все пак се съгласява да се върне.
С Натали Портман са близки приятели.
Любимата му книга е “Да убиеш присмехулник” и има куче кръстено Атикус – на името на главния герой.
Явявал се е на кастинг за ролята на Батман/Брус Уейн за "Batman Begins" (2005)/

Нет Фокус

Филмография

Актьор: The Covenant Линейката Spider-Man: Far From Home Признак на живот По-силен Хищници в мрака Разрушително Обратен гард Еверест Лешояда Първичен код Любовта е опиат Принцът на Персия: Пясъците на времето Бpатя Извличане Зодиак Снайперисти Доказателството Планината Броукбек След утрешния ден Лунния път Продуцент: Реликва По-силен Лешояда Озвучен от: Чуден свят

Новини

Мистерио със самостоятелен филм Сънданс 2019 тръгва в четвъртък със 152 пълнометражни заглавия Дейвид Лийч с римейк на „Дракона идва“ Дейвид Лийч ще режисира "Дивизията" Над 200 заглавия в програмата на Сънданс 25 световни и 8 международни премиери на фестивала в Торонто - TIFF Кери Мълиган в ролята на военен кореспондент "Окджа" на Netflix освиркан в Кан, извинение от фестивала Къмбърбач и Джиленхол във филм на Гуаданино "Анархисти срещу Ислямска държава" с Джиленхол и Еспиноса Жак Одиар прави инди уестърн Екранизират играта "Дивизията" Венеция: Ейми Адамс се готви за Оскар Джесика Частейн и Джейк Джиленхол в екранизация на играта "Дивизията" Джесика Частейн влиза в „Отделът“ Джейк Джиленхол отново на Бродуей Сътрудничеството на Китай с Холивуд Екипът от "Аполо 13" се събира отново Джейк Джиленхол отново в екранизация на видеоигра Джейк Джиленхол за трети път с Дени Вилньов Джейк Джиленхол и Райън Рейнолдс ще си партнират в „Живот” Гугу Ембата-Ро в „Star Wars VIII” Лив Шрайбър и Наоми Уотс в нова боксова сага Джейк Джиленхол и Сиена Милър журират в Кан Итън Хоук влиза в римейк на "Великолепната седморка" „Невъзможна мисия 5” с премиера през юли Подготвя се продължение на трилъра “Първичен код” "Birdman" победи фаворита "Юношество" на наградите Готам 30-ти "награди за дух" (Spirit Awards), Birdman с 6 номинации Джейк Джиленхол и Антоан Фукуа отново ще работят заедно “Линия нa смъртта” с римейк Американски футбол за Джиленхол 4 филма с по 3 Оскара! Джиленхол доволен от гей-роля Кирстен Дънст + Джейк Джиленхол = ВНЛ
Copyright © 2024 Dir.bg.