Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Морган Фрийман / Morgan Freeman

Дата на раждане - 01.06.1937
Място на раждане - Мемфис, Тенеси, САЩ

С авторитетното си и респектиращо присъствие, спокойно и достойно излъчване, този афроамериканскси актьор с ненамаляваща през годините популярност постепенно се превърна в една от най-уважаваните фигури в съвременното американско кино. Той е учил в Лосанджелиския колеж, преди да постъпи за няколко години във военновъздушните сили като механик между 1955 и 1959 г., след което любовта към сцената взима връх.

Морган Фрийман има дълга и впечатляваща кариера на сцената, в телевизията и на киноекрана. Началото е в средата на 60-те, когато участва в оф-бродуейската продукциа “The Niggerlovers”, а заедно с Пърл Бейли и в изцяло афроамериканската Бродуейска постановка на “Хелоу, Доли!” през 1968. На Бродуей и на оф-Бродуей Фрийман демонстрира талант във всичко, с което се захване от мюзикъли и съвременни драми – до Шекспир. След старта на театралната сцена, Фрийман си намира работа и в телевизията в образователен сериал “The Electric Company” и се задържа там от 1971 до 1976. През този период, актьорът прави и своя дебют в киното – във веселия детски филм ”Who Says I Can't Ride a Rainbow?" (1971). Осигурен и достатъчно зает от работата си в телевизията, през 79-та година Фрийман се снима малко в киното, но през 80-те, започва все по често да гледа към големия екран.

За първи път критиката го забелязва и обсипва с похвали за играта му в затворническата драма “Brubaker”. Лицето му се запомня и от двегодишното му участие (от 1982 до 1984) с малка, но постоянна роля в сапунения сериал “Дните на нашия живот”. След “Brubaker”, в първата половина на 80-те филмите, в които участва Фрийман не оставят някаква следа, докато не изиграва опасно емоционалния сводник в “Street Smart” (1987) и не получава първата си номинация за Оскар. С успеха на “Street Smart”, кинокариерата на Фрийман тръгва нагоре и следва поредица силни филми.

Първият е “Clean and Sober” (1988), следват “Да возиш мис Дейзи” (1989), с Фрийман като изпълненият с достойнство и търпение южняк, шофьор и втора номинация за Оскар. През 1989 отново е в ролята на груб и циничен човек, който се присъединява към новосформирания полк от чернокожи войници на страната на Съюза по време на гражданската война в “Слава” на Матю Бродерик. Възторзите, които печели с играта си, са повторени и при ролята му на гимназиален директор в “Lean on Me” същата година.

Фрийман бе един от първите афроамерикански актьори, изиграл роли ненаписани специално за афроамериканци - както се вижда от образите, които е пресъздал във филми като “Робин Худ: Принцът на крадците” с Кевин Костнър (1991) като най-близкия приятел на Робин и забележителния уестърн на Клинт Истууд “Непростимо” (1992).
През 1993 г. Фрийман демонстрира уменията си и от другата страна на камерата в режисьорския си дебют “Bopha!” - историята на южноафрикански полицай, отчужден от своя син заради апартейда. На следващата година актьорът получи третата си номинация за Оскар за ролята на остаряващия осъден на доживот в затворническата драма “Изкуплението Шоушенк”.

До края на десетилетието играта му продължава да е все така стабилна, със запомнящи се изпълнения във филми като “Седем” (1995), където играе мъдър и изтощен детектив; “Амистад” (1997) – в ролята на бивш роб; трилърът “Целуни момичетата” (1997) – детектив от полицията, “Смъртоносно влияние” - блокбъстера от 1988, в който Фрийман е президентът на Съеденините Американски Щати. След интересна роля заедно във филма на Нийл Лабют “Сестра Бети” със Рене Зелуегър, Фрийман се върна към образа на детектив Алекс Крос от “Целуни момичетата” в продължението “Завръщането на паяка” (2001).

Фрийман подържа много високо актьорско ниво и през новия век с роли в трилъри като “Всички страхове” (2002) и “Капан за сънища” по Стивън Кинг. Изигра и самият Господ Бог във “Всемогъщият Брус – и даже му отиваше.

При четвъртата си номинация, Морган Фрийман най-сетне взе Оскар за най-добър актьор в подържаща роля в боксьорската драма на Клинт Истууд “Момиче за милион долара” с Хилари Суонк, но той и без това отдавна има репутацията на един от най-уважаваните и работещи актьори в Холивуд.

В линия си живот има два брака, завършили с развод (вторият през 2010 г.), има две деца от първия.

Филмография

Актьор: A Good Person Бодигард на жената на убиеца Vanquish The Comeback Trail Отровната роза Angel Has Fallen Лешникотрошачката и четирите кралства Обир със стил Зрителна измама 2 Бен-Хур Код: Лондон Приятелю, Тед 2 Последните рицари Люси Превъзходство Код: Олимп Забвение Зрителна измама Последният пенсионерски запой Черният рицар: Възраждане Би Би Кинг: Животът на Райли Уинтър: Историята на един делфин БСП - Бесни Страшни Пенсии Несломим Неуловим Черният рицар Всемогъщият Евън Жертва на спасение Ритни камбаната с финес Любовен пир 10 неща или по-малко Късметът на Слевин Батман в началото Дани кучето Неизживян живот Големият заговор Момиче за милиони Капан за сънища Всемогъщият Брус Виновен по презумпция Всички Страхове Тежки престъпления Завръщането на паяка Сестра Бети Смъртоносно влияние Амистад Целуни момичетата Верижна реакция Зараза Изкуплението Шоушенк Непростимо Робин Худ: Принцът на разбойниците Кладата на суетата Величие Озвучен от: LEGO: Филмът Дивачета

Новини

Нови "Тpансформърс" и "G.I. Joe", дата за "Джон Уик 4" Райън Рейнолдс преговаря за "Dragon’s Lair" с Нетфликс Морган Фрийман поредна жертва на лавината "сексуален тормоз" Джерард Бътлър отново като агент Майк Банинг, снима в София Наградите на Актьорската гилдия Морган Фрийман с още една награда за цялостно творчество Морган Фрийман с наградата "Чаплин" "Завръщането" и "Марсианецът" - най-добри филми на "Златен глобус" 2016 Обявиха втора вълна от презентатори на "Златен глобус" в неделя Морган Фрийман в продукцията на Фокус фийчърс, „Down to a Sunless Sea” Плевнелиев: инвестициите в кино може да се утроят Стартираха снимките на римейка на историческия епос “Бен-хур” Морган Фрийман партнира на Том Круз във фантастичния екшън “Oblivion” Айла Фишър ще партнира на Морган Фрийман и Джеси Айзенбърг Джеси Айзенбърг и Морган Фрийман - в трилъра “Now You See Me” “Високо в небето“ фаворит за “Златен глобус“ Бандерас и Фрийман имат Кода Никълсън и Фрийман - болни от рак Фрийман в кожата на Дюк Елингтън
Copyright © 2024 Dir.bg.