Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Питър Динклидж / Peter Dinklage

Дата на раждане - 11.06.1969
Място на раждане - Мористаун, САЩ

Американският филмов, телевизионен и театрален актьор, както и продуцент, е роден в семейството на застрахователен агент и учителка по музика, има по-голям брат, цигулар. Страда от ахондроплазия и достига ръст от 1.35 м. През 1991 г. се дипломира със специалност драма в колежа Бенингтън в щата Върмонт и започва кариерата си в театъра, където продължава да играе и до днес в пиеси като "Ричард III" на Шекспир.

Първата роля на Динклидж в киното е в "Живот в забрава", за която получава одобрението на критиката - той играе актьор, разочарован от незначителните и карикатурни роли, предлагани на джуджетата. През 2003 г. го виждаме в главна роля в "The Station Agent", за която получава номинация от Гилдията на екранните актьори за изключително изпълнение, както и номинация за най-добър актьор от наградите Независим дух.

След 2011 г. получава световна известност с ролята си на Тирион Ланистър в сериала на HBO "Game of Thrones" и към 2015 г. е носител на 2 награди и 3 номинации "Еми" за нея, както и на "Златен глобус" (2012 г.).

В личния си живот е женен (от 2005 г.) за театралната режисьорка Ерика Шмид, имат дъщеря и живеят в Манхатън, Ню Йорк. Динклидж е вегетарианец и се занимава и с теология.

Филмография

Актьор: Игрите на глада: The Ballad of Songbirds and Snakes Тор: Любов и гръмотевици Сирано Avengers: Infinity War Три билборда извън Ебинг, Мисури Голямата работа Пиксели Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще Хрониките на Нарния: Принц Каспиян Смърт на погребение Аутсайдер Елф Живот в забрава Озвучен от: Трансформърс: Възходът на зверовете Круд 2 Angry Birds 2 Angry Birds: Филмът

Новини

Актьорската гилдия пренебрегна Робърт Де Ниро и Антонио Бандерас Вече е ясна „Дивата орда” на Мел Гибсън Питър Динклидж в „Том и Джери“ Питър Динклидж екранизира "Румпелщилцхен" със Sony Питър Динклидж има второ дете Питър Динклидж в "Отмъстителите: Безкрайната война"? „Манчестър до морето“ с най-много номинации от Гилдията на екранните актьори „Game of Thrones” приключва 13 епизода след шестия сезон Александра Сърчаджиева ще озвучава Матилда в “Angry Birds: Филмът“ Слави Трифонов и компания озвучава "Angry Birds: Филмът" Три премиерни заглавия ще дебютират от петък в кината Филмови награди на MTV 2015 - номинации
Copyright © 2024 Dir.bg.