Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Иън Маккелън / Ian McKellen

Дата на раждане - 25.05.1939
Място на раждане - Бърнли, Великобритания

На 25 май 1939 г. в градчето Бърнли в северна Англия се ражда Иън Мъри Маккелън. Родителите му, Денис и Марджъри, скоро се преместват заедно с малкия Иън и сестра му Джийн в миньорския Уиган. В този също малък град Иън прекарва Втората световна война. Скоро момчето развива силен интерес към актьорската игра и театъра, и родителите му го окуражават. Непрекъснато го водят да гледа различни постановки, най-вече на пиесите на Уилям Шекспир. Любителските училищни представления допълнително подсилват страстта на момчето към театъра. В училище Иън се старае да си осигури роли във всички възможни представления. И разбира се, първата му шекспирова роля, също е в училището – като Малволио в „Дванайсета нощ”.

Иън скоро започва да посещава театралните фестивали в Стратфорд на Ейвън, където може да гледа големи изпълнители: Оливие, Хилър, Гилгуд, Ричардсън и Робсън. Продължава образованието си в драматично училище, но скоро отпада, защото решава, че за него ще е по-добре да се концентрира върху играта. В крайна сметка все пак успява да вземе диплома през 1961 и кариерата му започва. Маккелън работи в театъра през следващите няколко години.

Много малко хора знаят за неговата хомосексуалност и той не намира основание да я обявява публично, не е казал дори и на семейството си. Те не изглеждат заинтересувани от въпроса и той не вижда причина да повдига темата. През 1988 г. Иън публично оповестява дълго премълчавания факт и това става в радиопредаване на БиБиСи, по време на дискусия около "параграф 28" на проектозакона, предложен от Маргарет Тачър, според който "публичното насърчение на хомосексуалността" трябва да се криминализира. За Маккелън, това вече основателна причина да се изправи и да заеме твърда позиция, както и да стане активист в движението за защита правата на гейовете.
Понастоящем Иън живее в Лаймхаус заедно с партньора си през последните 8 години - Шон Матиас. Двамата работиха задно във филма „Bent” (1997).

Маккелън винаги е бил предимно театрален актьор от най-висша шекспирова класа, заради което и бе удостоен с титлата сър от кралица Елизабет през 1990. Но през последните 10-15 години той направи и няколко много успешни роли в киното, които му донесоха световна известност. Първо се появи в няколко екранизации на шекспирови творби, сред които и в отлично приетия „Ричард III” (1995). А още по-наскоро звездата му засия и в очите на американската публика. С роли в различни филми – „Cold Comfort Farm” (1995) (TВ), „Прилежен ученик” (1998) и „Богове и чудовища” (1998), британският актьор прикова вниманието на публиката. След това Маккелън стана дори холивудска сензация с ролите си на култови герои в две от най-успешните поредици в киното – като Магнито в научнофантастичния екшън по комикс „Х-Мен” и още повече като вълшебника Гандалф в екранизацията на „Властелинът на пръстените” на Толкин, кинотрилогията от 2001, 2002 и 2003 г.

Междувременно Маккелън не спира да работи и на театралната сцена, затвърждавайки позицията си на „най-достойния наследник на Лорънс Оливие”, както и непоклатимата репутация на британската актьорска школа в Холивуд.

Още за Сър Иън Маккелън:
- Играе вампир във видеоклипа към песента "Heart" на Пет Шоп Бойс
- Играе Салиери в бродуейската продукция на "Амадеус"
- Има елфическа татуировка заедно с всички актьори, участвали във „Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена” (2001)
- Вегетарианец е
- Играе бивш нацист в „Прилежен ученик” и бивш концлагерист-евреин в X-Мен.
- Като гост в шоуто на Джей Лено (26 декември 2003), Иън признал, че е гледал „X-Мен 2” чак при излизането му на DVD. След това се обадил на режисьора Брайън Сингър и го попитал: "Ще има ли „X-Мен 3”?" Брайън отговорил - "Да". Ентусиазираният Иън изпратил на Сингър 6 билета, за да гледа „Властелинът на пръстените: Завръщането на краля”
- Според едно интервю, едно от последните неща, направени от Маргарет Тачър в качеството й на премиер-министър, било да предложи Маккелън за рицарска титла
- И в книгите “Властелинът на пръстените”, и в комиксите “X-Мен”, има герой на име Саурон и книга, озаглавена "Завръщането на краля". В “X-Men” тази книга разказва за завръщането на Магнито
- Учил е заедно със сър Дерек Джейкъби, в когото бил „отчаяно влюбен” според собственото му признание в ТВ интервю
- Използва обръщението "стари, приятелю" и в „X-Мен”, и във „Властелинът на пръстените”. И в двата случая (към Кристофър Лий като Саруман във „Властелинът на пръстените” и към Патрик Стюарт като Гзавиър в „X-Мен”) говори на бивши съюзници, които са се превърнали във врагове и "стари, приятелю" е казано в ироничен смисъл
- Твърди, че за него привлекателността на филмите „X-Мен” е в това, че става дума за подтискани мутанти - ситуация, с която той се идентифицирал, след като публично обявил хомосексуалността си
- Отказва предложената му роля на професор Дъмбълдор в „Хари Потър и затворникът от Азкабан”
- Той е единственият актьор, номиниран за Оскар от трилогията на Питър Джаксън "Властелинът на пръстените"
- За първата театрална постановка „Питър Пан”, която е посетил, казва: "Не бях много впечатлен. Разбрах, че крокодилът не е истински, защото видях жиците, с които го движеха"
- "Много неразсъждаващи хора просто не харесват идеята да в техните игри да се включват гейове, било то в армията, или в киното"
- "Актьорската работа вече не е предимно лъжа. Напротив – тя е преди всичко разкриване на някаква истина. Честността е най-добрата политика."
- (относно мнението му, че е лудост трите части на „Властелинът на пръстените” да излизат на екран през 1 година): "Смятах, че никой няма да си спомня какво е гледал преди 1 година. Но не бях преценил какъв огромен успех ще имат филмите и колко много хора ще си купят на DVD предишната част, преди излизането на следващата. Честно казано, смятах цялото начинание за обречено на гигантски провал. И сега съм ужасно щастлив, че не се оказах прав." (5 декември, 2003)
- "Ако „Шифърът на Леонардо” се снимаше на някое дъждовно място, щях да откажа ролята. Въпросът „Колко пари ще получа” стои доста назад сред приоритетите ми. Бих казал, че съм доста евтин. Със сигурност съм по-евтин от Антъни Хопкинс Другите актьори, с които се свързали относно ролята на Гандалф, не можели да си позволят да прекарат толкова време в Нова Зеландия за тези пари. На мен ми изглеждаше като приключение. Тони е част от Холивуд, а аз съм ексцентричен британски актьор – има още доста такива"
- "Ако бях звезда, би ми било трудно да излизам и да хода спокойно по улиците. Затова предполагам, че не съм звезда."
- "Не правя голяма разлика между това да си комик в бар и да играеш Шекспир - всъщност, ако не си добър комик, няма как да изиграеш добре Хамлет".

Заплащане:
Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена (2001) - £4,000,000
Властелинът на пръстените: Двете кули (2002) - £5,000,000.

Филмография

Актьор: Котките Добрият лъжец Крал Лир All Is True Красавицата и звяра NT Live представя: Ничия земя Г-н Холмс Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще Хобит: Битката на петте армии Хобит: Пущинакът на Смог Хобит: Неочаквано пътешествие Х-Мен: Последният сблъсък Шифърът на Леонардо Минало незапочнато Пагубна страст Властелинът на пръстените: Завръщането на краля Х-Мен 2 Властелинът на пръстените: Двете кули Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена Х-Мен Прилежен ученик Богове и чудовища Готов на всичко Последният екшън герой Шест степени на разделение Озвучен от: Animal Crackers

Новини

Андрю Лойд Уебър с нова песен за „Котките“ Иън Маккелън отново в ролята на Гандалф? Джуд Лоу в продължението на "Фантастични животни и къде да ги намерим" Иън Маккелън отново ще влезе в ролята на Гандалф Нови кадри от вълшебния свят на "Красавицата и звяра" Дейвид Бауи трябвало да бъде Гандалф Нова информация за предстоящия "Х-Мен: Апокалипсис” Директно от Лондон, 19:30 ч. Шестият филм от поредицата “Х-Мен” - с премиера през 2016-а година Нова информация за " Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще" Маккелън атакува холивудската хомофобия Неуязвимите
Copyright © 2024 Dir.bg.