Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Пенелопе Крус / Penélope Cruz

Дата на раждане - 28.04.1974
Място на раждане - Мадрид, Испания

Напълно е възможно повечето от българските зрители да не са чували името на Пенелопе Крус, преди да започне да се появява в титрите на популярни холивудски филми. Но привлекателната актриса успя да си изгради статута на “испанската Джулия Робъртс” още съвсем млада в родината си.
Детството й преминава в родния Мадрид. Майка й е фризьорка, а бащата – механик. Има по-малък брат Едуардо, който става певец, и по-малка сестра Моника, която става телевизионна звезда. Още от малка Пе, както ласкаво я наричат в Испания, проявява интерес към изкуствата и особено към балета и джаза. Увлечението й по танците е толкова голямо, че дори напуска училище, за да им се посвети изцяло. Тя се занимава с балет и испански танци в продължение на 10 години.

Първите си роли в телевизионни филми и сериали изиграва още 16-годишна, но я забелязват малко по-късно, когато участва в испанския хит на Бигас Луна “Шунка, шунка”. В него 17-годишната красавица се поява чисто гола, макар че сцената е съвсем целомъдрена. От този момент обаче тя се превръща в новия идол на цялата страна. В родината си се снима в повече от 15 филма и се превръща в местния аналог на Джулия Робъртс.
Едва 18-годишна, Крус участва в отрупания с награди в Испания "Бел епок” (Belle epoque). Този филм съвсем заслужено спечелва и “Оскар” в раздела за най-добро чуждоезично заглавие. След участието й в още няколко продукции, през 1997 г. Крус получава специална покана от знаменития испански режисьор Педро Алмодовар за неголяма роля в “Жива плът” (Live Flesh).

Първото запознаване на американските зрители с испанската красавица - и по-точно тази част от публиката в САЩ, която не гледа испански филми - става чрез лентата "Страна на хълмове и долини" (The Hi-Lo Country, 1998), а също и благодарение на испанско-британската лента "The Man with Rain in His Shoes” Година по-късно Пенелопе Крус се превъплъщава в един от централните персонажи от нашумялата творба на Педро Алмодовар "Всичко за майка ми" (Todo sobre mi madre, 1999), предизвикал фурор на кинофестивала в Кан и отличен с Европейската филмова награда и “Оскар” за най-добър чуждоезичен филм.

Именно след грандиозния успех на “Всичко за майка ми” младата актриса привлича вниманието на холивудските продуценти и режисьори, които започват да й предлагат главни роли във високобюджетни продукции. Така например, през 2000 г. Пенелопе Крус партнира на Мат Деймън във филма на Били Боб Торнтън "Тези прекрасни коне" (All the Pretty Horses), през 2001-ва играе съпругата на Джони Деп в "Кокаин" (Blow), а също и любимата на Никълъс Кейдж в "Мандолината на капитан Корели" (Captain Corelli's Mandolin).

Най-голям интерес сред широката публика предизвикват не превъплъщенията й на актриса, а любовният й роман с любимеца на Америка - Том Круз. Той започва на снимачната площадка на филма на Камерън Кроу "Ванила Скай" (ноември 2000 - март 2001 г.) и постепенно прераства в трайна връзка между двамата, която е сред най-одумваните в жълтата преса.
С неотразимия си чар тя омайва и Мат Деймън за времето между юни и декември 2000 г., който по това време имал връзка с Уинона Райдър. Испанската изкусителка разрушава техните отношения и оттогава за нея се говори като за най-голямата разбивачка на сърца. Холивудските звезди, които Пенелопе покорява без проблеми, са възхитени от нея, защото тя с нищо не прилича на безпардонните феминизирани американки.

Никълъс Кейдж е следващият американски любимец, който попада в мрежата на неотразимия чар на Пенелопе. По време на снимките на филма “Мандолината на капитан Корели” (2001) той е все още женен за Патриша Аркет. Резултатът и от неговото увлечение по грациозната испанка е същият, както и от увлечението на Мат Деймън. Кейдж се разделя със съпругата си, но не след дълго и връзката му с Пенелопе се разпада. За да уязви бившата си любовница, звездата отива на премиерата на филма заедно с новата си приятелка Лиса Мари Пресли, с която набързо се оженва и развежда. Можем да си представим обаче каква е била изненадата на Кейдж, когато вижда Пенелопе под ръка с… Том Круз.

През 2005 г. с сближава с Матю Макконъхи, с когото са заедно на наградите "Грами" същата година. Двойката се запознава на снимките на "Сахара" с режисьор Брек Айснър.

В средата на 90-те години Пенелопе Крус работи известно време в болницата на Майка Тереза в Калкута и там се нагледала на какво ли не. Завръщайки се в Испания преживява сериозна психическа криза. Хонорара си от първите си англоезични филми изпраща на сметката на болницата в Индия. Когато се разболява нейната баба, Крус избягва от снимки в Лос Анджелис и отлита за Мадрид, за да я навести.

От юли 2010 г. актрисата е омъжена за Хавиер Бардем, с когото имат две деца - син и дъщеря.

Филмография

Актьор: Ferrari Безкрайността The 355 Competencia Oficial Паралелни майки Болка и величие Шпионската афера „Оса“ Всички знаят Да обичаш Пабло Убийство в Ориент експрес Агент полуинтелигент Зулендър 2 Кралицата на Испания Ма ма Съветникът Свалки в облаците Да дойдеш на света На Рим с любов Карибски пирати: В непознати води Сексът и градът 2 Прекършени прегръдки Девет Вики Кристина Барселон Елегия Сладки сънища Бандитки Завръщанe Сахарa Хромофобия Глава в облаците Не мърдай Фанфан Лалето Готика Ванила Скай Капитан Корели Нищо ново от Господ Дрога Тези прекрасни коне Всичко за майка ми Голата маха Сянката на сърцето Жива плът Бел Епок (1992) Продуцент: Кралицата на Испания Ма ма

Новини

Киномания 2021 обяви 5 заглавия Наградите от Венеция 2021 Звезден блясък на сцената на Долби Тиътър в нощта на Оскарите Пенелопе Крус и Антонио Бандерас отново заедно Обявиха номинациите за „Златен глобус“ 2019 Разпространители наддават за дамски шпионски трилър на Джесика Частейн Раздадоха Сезарите Почетен „Сезар“ за Пенелопе Крус Пенелопе Крус и Хавиер Бардем снимат с Асгар Фархади Историята на Версаче излиза по-рано 24-а Седмица на испанското и иберо-американско кино в София Тод Солондз избра Пенелопе Крус за новия си филм Тандемът Пенелопе Крус и Хавиер Бардем в новия филм на Асгар Фархади Първи трейлър на "Хулиета" на Алмодовар 50 прожекции, 14 филма и световноизвестни гости на CineLibri! Скорсезе започва снимките на „Тишина”, ще работи с Таданобу Асано Пенелопе Крус в продължението на “Зулендър” Ще участва ли Пенелопе Крус в предстоящия нов филм от поредицата “Карибски пирати”? Пенелопе Крус и Хавиер Бардем се ожениха на Бахамите Пенелопе Крус в "Карибски пирати 4" Пенелопе Крус създава новите модни тенденции Пенелопе Крус или Ан Хатауей ще изиграе Мария Калас Пенелопе Крус планира сватба Още фестивални хитове на Киномания 2009 Наградените с "Оскар" 2009 Номинираните за „Оскар” Пенелопе в обятията на Алмодовар Пенелопе Крус и Бен Кингсли ще се съблекат на екрана Крус, почетена във Франция Макконъхи бил най-секси Жанрово разнообразие за Пенелопе Крус Круз загрижен за Пенелопе Крус: “Нямам нищо общо с развода на Том и Никол” Крус и Хайек ще обират банки
Copyright © 2024 Dir.bg.