Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Хоакин Финикс / Joaquin Phoenix

Дата на раждане - 28.10.1974
Място на раждане - Сан Хуан, Пуерто Рико

Хоакин Рафаел Финикс е роден в семейство на мисионери и е средното дете от пет. Като съвсем млад, за да не изостане от братята си Ривър и Рейн, променя името си на Лийф. Семейството окуражава децата да развиват творческите си инстинкти и той проявява интерес към актьорската професия. По-малките му сестри Либърти и Съмър са последните допълнения в оформилата се талантлива актьорска трупа.

Семейството често се мести, пътува из Централна и Южна Америка (и официално приема името Финикс, за да ознаменува новото начало в живота си), но когато Хоакин става на 6, се установяват за постоянно в района на Лос Анджелис. Майка му си намира работа като секретарка в телевизия NBC, а баща му става пейзажист. Намира си агент, който изявява желание за представя петте деца и намира работа на младежите в телевизията. Реклами за месни и млечни произведения са недопустими – (всички в семейството са стриктни вегетарианци), но това не е сериозен проблем.

Първата истинска актьорска задача на Хоакин е семейна - в тв сериала „Седем братя за седем невести” (1982). С брат си се снимат и в специализирана поредица за ученици, страдащи от дислексия, следват и самостоятелни участия в телевизионни продукции. Дебютира на големия екран като най-младия от актьорите в междузвездната лудория „SpaceCamp” (1986), идва и ред на първата му главна роля в драмата от времето на Студената война „Russkies” (1987).

В края на '80-те, кланът Финикс взима решение, че е дошло време за промяна и следва ново преместване – този път във Флорида. Филмовата кариера на Ривър е набрала достатъчно инерция, за да не прекъсне, но Хоакин не е сигурен дали мястото му е в Слънчевия щат. За късмет, Universal Pictures откриват ново студио съвсем близо до новия им дом и той почти веднага е избран за участие в драмата за проблемите на съзряването „Parenthood” (1989). Изпълнението му е прието отлично, но Хоакин решава временно да се оттегли, обезсърчен от недоимъка на интересни роли за актьори на неговата възраст, а и с намерение да види малко свят. По това време родителите му са в процес на развод и той потегля с баща си към Мексико.

Три години по-късно Хоакин отново попада в общественото полезрение по трагичен повод. На 31 октомври, 1993 г. е във "Вайпър Рум", нощен клуб в Лос Анджелис, частично притежаван от Джони Деп, когато брат му Ривър изпада в безсъзнание след свръхдоза и по-късно умира. Обаждането на Хоакин за помощ на 911 е излъчено по радио и ТВ стации от цял свят. Няколко месеца по-късно, по настояване на приятели и колеги, Хоакин отново започва да преглежда сценарии, но не е склонен да се върне на екран, преди да е открил наистина подходяща роля. Накрая приема да работи с Гъс Ман Зант в ролята на обсебения почитател на Никол Кидман в „To Die for” (1995). Изпълнението му превръща Хоакин (който е изоставил „Лийф” и се е върнал към рожденото си име) в любимец на критиците.

Следващата му роля в Inventing the Abbotts (1997) е още по-голям успех, и - което е може би, още по-важно за него - става повод за запознанството му с бъдещата му приятелка Лив Тайлър (двамата са заедно почти три години). Същата година отново е на екран в „Обратен завой” (1997) на Оливър Стоун и като изкупителна жертва във „Return to Paradise” (1998). Заедно с колегата от „Return to Paradise” Винс Вон отново са заедно в „Clay Pigeons” (1998), след което Хоакин се превъплъщава в образа на служител в порно магазин в „8MM” (1999).

Филмът, който окончателно утвърждава звездния статут на Хоакин е „Гладиатор” (2000). В римския епос той играе егоистичния, параноичен млад император срещу героичния Ръсел Кроу. Решен да направи образа възможно най-реален, Финикс качва килограми и си докарва нездрав вид през целия снимачен период. Следват роли в два независими филма, „The Yards”, (2000) (който той спеменава като любимия си филм) и ролята на младия свещеник в „Историята на маркиз Дьо Сад” (2000).

Последните два филма, в които имахме възможността да гледаме Хоакин Финикс и у нас, бяха „Следите” (2002) и „Селото” (2004) на М. Найт Шаямалан. През декември 2004 г. по кината у нас тръгва и пожарникарският драматичен екшън-трилър „Стълба 49”.

Хоакин Финикс има 3 номинации за "Оскар", "Златен глобус" от 2006 г. и 4 номинации, 3 номинации от Британската академия и много други. През 2017 г. е обявен за "най-добър актьор" от фестивала в Кан (за трилъра "You Were Never Really Here" на шотландската режисьорка Лин Рамзи). От 2017 г. има връзка с актрисата Руни Мара - след края на снимачната площадка на "Мария Магдалена" с режисьор Гарт Дейвис, от юли 2019 г. са сгодени, а през септември 2020 г. им се ражда син.

Филмография

Актьор: Жокера: Лудост за двама Joker: Folie à deux Наполеон C'mon C'mon Жокера Мария Магдалена Почти нормален Вроден порок Тя Любовници Господари на нощта Да преминеш границата Селото Хотел Руанда Стълба 49 Всичко за любовта Следите Гладиатор Историята на маркиз дьо Сад 8 мм Сериал от убийства Сестрите Абът Обратен завой Продуцент: Наполеон Озвучен от: Братът на мечката

Новини

Филмът "Наполеон" е най-гледаният филм и у нас Продължение на "Жокера" - Joker: Folie à deux Том Круз стана най-високоплатен актьор, Марго Роби води при жените Творчески планове: Хоакин с Майк Милс, Марго и Крисчън с Дейвид О. Ръсел „Паразит“ сътвори история на наградите „Оскар“ 2020 Наградите на Британската академия 2020 Номинации за наградите „Оскар“ 2020 Тази нощ в хотел Бевърли Хилс бяха раздадени 77-ите награди „Златен глобус“ Анди Съркис е поредното звездно попълнение в „Батман“ Нови плакати на „Жокера“ го определят като фаворит на Оскарите Жокера пребори Злодеида Историята на Жокера продължава в нов филм „Жокера“ отново е начело на боксофиса в САЩ „Жокера“ поставя рекорди в САЩ Възможен ли е Батман срещу Жокера? Нов култов трейлър на „Жокера“ "Истината" на Корееда откри фестивала във Венеция 2019 Тод Филипс пусна кадър от "Жокера" Биографичен филм за Хълк Хоган Асоциацията на онлайн кинокритиците обяви своите номинации Задава се „Гладиатор 2“ Тод Филипс срещу папараците: Зази Бийц в "Жокера" Филм с ДиКаприо и Де Ниро, режисиран от Скорсезе Кинообразите на Христос Кан 2017 - наградите Жак Одиар прави инди уестърн Шарлийз Терон замени Брад Пит в екранизацията на романа „Сивият човек” Sony Pictures Classics закупи и следващия филм на Уди Алън Ето и номинациите за “Златен глобус” 30-ти "награди за дух" (Spirit Awards), Birdman с 6 номинации Нов международен афиш на "Вроден порок" „Българска рапсодия“ преименуван, кандидатства за Оскар Номинациите за “Оскар” 2013 Хоакин Финикс се завръща в киното с роля в "Abraham Lincoln: Vampire Hunter" И Хоакин е влюбен Финикс в тежка катастрофа
Copyright © 2024 Dir.bg.