Жажда

Thirst

България | 2015г | 90 минути | Драма | Официален сайт
- 7/10

За филма

В разпространение от: 22.09.2015
Премиера в България: 22.04.2016
Производител: Фронт Филм, Омега Филмс
Разпространител: Арт Фест
Награди и номинации: Награда за дебют и за операторско майсторство (Веселин Христов) на фестивала „Златна роза” 2015 г.
Специална награда на журито от фестивала в Минск 2015 г. (в конкурса за младежки филми)
Най-добър български филм - София Филм Фест 2016 г.
Награда на публиката от фестивала в Линц 2016 г. - "най-добър филм"

Двама съпрузи, които в годините са превърнали любовта в навик...
Първите любовни трепети на подрастващо момче...
Съзряването на една почти-жена...
Условната бащина любов...
Събудената страст...

Майката, бащата и техният 16-годишен син живеят на хълма в края на селото. Прехранват се с пране на хотелски чаршафи. Снабдяването с вода обаче е непостоянно и често се оказват без вода. Пристигат двама сондьори, баща и дъщеря, за да разрешат проблема с водата.

Хармонията в семейството обаче се разбива, всеки обича и мрази другия. Жаждата за любов е толкова силна, че само една смърт може да я загаси...

„Във филма присъства нещо от „La Strada” на Фелини, отразяват се дори и някои от традициите на киното на бившите социалистически страни – в анахроничните лица, костюми и кадриране, като цялостното усещане за филма ни отклонява от желанието да го поставим категорично в днешния ден. Изключителната операторска работа, решението със специфична златна светлина допринасят за усещането за мечтателност и различна реалност, които преобладават в „Жажда”.
Филмът е разказ за пет изгубени души, поднесен със стил – забележително постижение на режисьорката, на сценаристите, разбира се и на актьорите, защото публиката започва да харесва всеки едни от тях.”
Лий Маршал от "Screen Daily"

„Във филма става дума за любов в семейство, което живее на хълм в края на село и се издържа от това, да пере чаршафите на близките хотели. В семейството цари хармония, спокойствие, има установени взаимоотношения. Аз самата съм израснала в едно странджанско село, а баба ми переше чаршафите на ММЦ Приморско, а след 1989 г. - на малките хотелчета в самото село. Затова във филма има такъв образ на къща, разположена на хълм с множество чаршафи, сякаш всеки миг ще полети.
В един момент пристига друго семейство - баща и дъщеря пътешественици, които разбиват тази хармония... Исках на финала да има мечти и именно тази селска, на пръв поглед, къща се превръща в символ на полета на човека, на силата на неговите желания, на стремежа му да обича и да бъде обичан.”
Светла Цоцоркова

Филмът е показан през март 2015 г. на закрита прожекция в рамките на "София Мийтингс" - бизнес платформа на "София Филм Фест".
Прожекции на София Филм Фест: 15-28.03.2016 г.

Кастинг

Режисьор: Светла Цоцоркова
В ролите: Александър Бенев, Моника Найденова, Светлана Янчева, Ивайло Христов, Васил Михайлов, Стефан Мавродиев, Иван Бърнев
Сценаристи: Светослав Овчаров, Светла Цоцоркова, Венцислав Василев
Продуценти: Надежда Косева, Светла Цоцоркова
Музика: Христо Намлиев
Оператор: Веселин Христов
Copyright © 2024 Dir.bg.