Младост

Youth

Италия, Франция, Великобритания, Швейцария | 2015г | 118 минути | Драма | Официален сайт
- 7.8/10

За филма

В разпространение от: 25.05.2015
Премиера в България: 04.12.2015
Производител: Indigo Film, Barbary Films, Pathe, Number 9 Films
Разпространител: Bulgaria Film Vision
Награди и номинации: Номинация за Златна палма от Кан 2015 г.
Награда на публиката от Карлови Вари 2015 г.
3 награди и една номинация от Европейски филмови награди 2015 г.
Номинация за Оскар 2016 г. (за музика)

Великолепен нов филм на Паоло Сорентино след бляскавия "Великата красота" (2013 г.).

Действието се развива сред съвършената лятна идилия на Швейцарските Алпи, в спа хотел, където всеки от героите се е озовал по различни причини.

Фред (Майкъл Кейн) е оттеглил се композитор и диригент, който идва тук от десетилетия. Седейки в комфортния си стол с вестник в ръце, той има излъчването на английски джентълмен в покой със себе си. Близкият му приятел Мик (Харви Кайтел) е американски кинорежисьор, дошъл тук, за да довърши новия си сценарий заедно с неколцина нахакани свои сътрудници, които непрестанно подмятат идеи и реплики. Двамата приятели са и роднини – дъщерята на Фред (Рейчъл Вайс) е омъжена за сина на Мик. Фред и Мик обсъждат с хумор и мъдрост миналото и настоящето.

Колорит добавя странното обкръжение от ексцентрици: актьори, модели, футболисти и масажистки, чието поведение се откроява във филма като музикални интерлюдии.

Сорентино винаги е почитал абсурда, редом с трезвия си поглед към контрастите на модерния живот. Но докато "Великата красота" разкриваше прекалеността като начин за справяне с объркания свят, "Младост" акцентира върху дълбоките връзки между семействата и приятелите и потребността от човешко разбиране. Гневът от по-ранните филми на Сорентино е отстъпил място на красивото разбирателство, а вещата му режисура провокира виртуозни изпълнения от всички звезди. Алпийският пейзаж безмълвно подчертава незначителността на смъртните, подвизаващи се из неговите сенки.

Сорентино: "Отминаващото време е единствената тема, която ни интересува. Колко време ни остава. Това е оптимистичен филм, който е направен, за да прогони нечии страхове и по-специално моите. Защо е озаглавен така? Човек може да гледа към бъдещето независимо от възрастта си. Това е условието, за да останеш млад. Бъдещето ни дава свобода, а свободата ни дава усещане за младост".

Прожекции на Киномания: 21 - 29 ноември 2015 г.

Кастинг

Режисьор: Паоло Сорентино
В ролите: Пол Дейно, Джейн Фонда, Харви Кайтел, Рейчъл Вайс, Майкъл Кейн, Мадалина Генеа, Нев Гачев, Алекс Маккуин, Том Липински, Волфганг Михаел, Лоредана Каната
Сценарист: Паоло Сорентино
Продуценти: Карлота Калори, Франческа Чима
Музика: Дейвид Ланг
Оператор: Лука Бигаци
Copyright © 2024 Dir.bg.