Джейсън Борн

Jason Bourne

САЩ | 2016г | 123 минути | Екшън , Трилър | Официален сайт
- 5.3/10

За филма

В разпространение от: 27.07.2016
Премиера в България: 29.07.2016
Премиера на DVD: 28.11.2016
Производител: Universal Pictures, Sur-Film
Разпространител: Форум Филм България

Петият "Борн" е продължение на поредицата за най-смъртоносното оръжие на ЦРУ – психогенния амнезиак Джейсън Борн: експлозивен екшън със смайващи обрати, гарантирани на 100% от успешния тандем Мат Деймън и режисьора Пол Грийнграс. В ролята си на вече бившия агент на ЦРУ Ники ще се завърне и Джулия Стайлс, а Алисия Викандер се превъплъщава в друга агентка - Хедър Лий. Томи Лий Джоунс е директорът на ЦРУ Робърт Дюи.

Сюжетът се завърта около последиците от случая с Едуард Сноудън и изтичането на информация от ЦРУ. Години след изчезването си в края на "Ултиматумът на Борн" (2007), Джейсън неочаквано излиза отново на повърхността, когато светът е изправен пред неочаквана нестабилност. В същото време е създадена и нова програма "Ironhand" ("желязна ръка"), която да го проследи, докато той търси отговори за своето минало и семейство. Венсан Касел е в ролята на основния злодей Асет, убиец от програмата.

Какво знае Джейсън Борн? Какво си спомня? Дали това е достатъчно и защо се връща точно сега?

Впечатляващ е броят локации, на които се развива действието. Джейсън Борн опустошава Лас Вегас, използва протестите пред парламента в Гърция за прикритие и прекосява два континента – от Вашингтон до Лондон - с една единствена цел: да разбере и приеме истината за себе си, да опита да заживее нормален живот.

Мат Деймън:
„Борн показва една Европа, стегната в обръча на мерките за икономии, и един пост-Сноудън свят. Черпихме вдъхновение от филмите за времето на президентството на Буш и как чакахме светът най-сетне да се промени. Какво би могъл Борн да направи по въпроса в тази посока? Той се намира в една обзета от остеритет (лишения) Европа, след проявите и разкритията на Едуард Сноудън. Изглежда много се е променило! Всички говорят за шпиониране, за граждански свободи и за природата на демокрацията. Започваме в Гърция – люлката на демокрацията - и ще приключим в Лас Вегас, най-гротескната проява на същата тази идея".

Кастинг

Режисьор: Пол Грийнграс
В ролите: Мат Деймън, Алисия Викандер, Томи Лий Джоунс, Джулия Стайлс, Венсан Касел, Риз Ахмед, Нев Гачев, Сара Армстронг, Ато Есандо
Сценаристи: Мат Деймън, Пол Грийнграс, Кристофър Раус
Продуценти: Мат Деймън, Грегъри Гудман, Пол Грийнграс, Франк Маршал
Музика: Дейвид Бъкли, Джон Пауъл
Оператор: Бари Акройд
Copyright © 2024 Dir.bg.