Нощните бдения на поп Вечерко

Priest Vecherko´s Nights Wakefulness

България | 1980г | 72 минути | Комедия | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 19.05.1980
Премиера в България: 19.05.1980
Производител: СТФ "Екран"
Разпространител: Българска телевизия

(телевизионен филм)

Втората световна война. Поп Вечерко (Константин Коцев) е благ и сговорчив свещеник в село Криводол, Софийско. Той умишлено стои настрана от политиката, за да пази спокойствието на семейството си, единствената му слабост е павурчето с ракия. Клисарят бай Димитър (Димитър Панов) му съобщава, че свещеникът от съседното село е починал и Вечерко тръгва да го опее.

По пътя попът е застигнат от предрешения партизанин Боян (Павел Поппандов), който го придумва да печатат в дома му Комунистическия манифест. Така мазето на поп Вечерко се превръща в нелегална печатница. За заблуда на властите, Попът е подал молба за доброволец на Източния фронт. Докато чака разрешение от германската легация, партизаните по цели нощи въртят валяка и отпечатват Манифеста в брошура, подвързана с корицата на "Житието на Йоан Златоуст".

Кметът Вълчо Вълев (Георги Калоянчев) - без да подозира, че не вози прясно свинско - пренася пакетираната нелегална стока до града, но вместо при адвоката Константинов, "Житието" попада в Архиерейството, откъдето е разпратено из цялата околия. Втрещените попове са извикани на разпит в Околийското. Самият Началник разследва случая и даже пристига в селото, като използва посещението, за да връчи и на поп Вечерко разрешението му да замине за фронта.

Следствието е в ход, но още не е достигнало до конспираторите. На помощ идва щастливият случай - деца подхвърлят граната в „главната квартира“ на следствието, следва оглушителен взрив, настъпва суматоха, а в това време попът-конспиратор и неговият неволно забъркал се съучастник - кметът се измъкват незабелязани.

Кастинг

Режисьор: Димитър Петров
В ролите: Константин Коцев, Георги Калоянчев, Павел Поппандов, Димитър Панов, Цветана Манева, Любомир Киселички, Иван Иванов
Сценарист: Славчо Трънски
Продуцент: Кирил Лапачки
Музика: Димитър Бояджиев
Оператор: Цветан Чобански
Copyright © 2024 Dir.bg.