Животът си тече тихо

Life Flows By Slowly

България | 1957г | 120 минути | Драма | Официален сайт
- 10/10

За филма

В разпространение от: 19.12.1988
Премиера в България: 19.12.1988
Производител: Бояна филм
Разпространител: Българска кинематография

(черно-бял)

Приятелството умира, вярата остава в обща борба с различни идеи. След деветосептемврийската победа през 1944 г. партизански другари се разделят заради несподелени убеждения, но животът продължава.

Желю (Богомил Симеонов) е командир на партизански отряд. Негов верен другар е Петко (Георги Георгиев-Гец). След 9 септември 1944 г. в отношенията им настъпва срив. Желю е депутат в Народното събрание, но се държи надменно и началнически. Петко е болен, останал без работа. Всеки от двамата защитава свои идеи по различни въпроси.

Павел (Димитър Буйнозов), синът на Желю, е натоварен да разследва взаимоотношенията им от Районния комитет на БКП. Никой от двамата не отстъпва - всеки защитава своята истина. Павел и дъщерята на Петко - Кремена (Адриана Андреева) се обичат. Отношенията между бащите им тежат на връзката.

Останалите живи от отряда се събират на честване. Петко и Желю седят на различни страни...

Това е първият "партизански" филм на социалистическата кинематография и е забранен от тогавашното държавно ръководство. По тази причина филмът се появява на публични прожекции чак през декември 1988.

"С тази първа своя съвместна творба Бинка Желязкова и Христо Ганев първи в нашето кино, а може би и първи в нашето изкуство въобще, страстно се противопоставиха на очерталата се духовна деградация у бивши участници в съпротивата, минали през изпитанията в периода на култа към личността. Животът си тече тихо… е камерна драма, но в лицето на главните й герои са разкрити обобщени типове от епохата."
Александър Александров

"Моята тема в изкуството е съпротивата - в най-широкия смисъл на думата. Съпротива към всичко, което ни пречи да останем верни на себе си, на идеите, за които се борим, на обкръжаващите ни хора."
Бинка Желязкова

Кастинг

Режисьори: Бинка Желязкова, Христо Ганев
В ролите: Богомил Симеонов, Георги Георгиев-Гец, Димитър Буйнозов, Адриана Андреева, Емилия Радева, Никола Дадов, Иван Кондов, Катя Зехирева
Сценарист: Христо Ганев
Музика: Георги Тутев
Оператор: Васил Холиолчев
Copyright © 2024 Dir.bg.