Довереникът на кралицата

Victoria and Abdul

Великобритания | 2017г | 106 минути | Биографичен , Драма , Исторически | Официален сайт
- 7.7/10

За филма

В разпространение от: 14.09.2017
Премиера в България: 29.09.2017
Производител: BBC Films, Cross Street Films, Working Title Films, Focus Features, Universal Pictures
Разпространител: Форум Филм България
Награди и номинации: Две номинации за Оскар 2018 г. (грим и прически, костюми)
Номинация за Златен глобус 2018 (Джуди Денч)
Номинация за БАФТА 2018 (грим и прически)

По книгата "Victoria And Abdul: The True Story Of The Queens' Closest Confidant" (2010 г.) на индийската журналистка, биограф и историк Шрабани Басу, живееща в Лондон.

Към края на своето управление, кралица Виктория (на власт от 1837 г. до смъртта си през 1901 г.) завързва невероятно приятелство с младия индийски чиновник Абдул Карим. Той става неин близък довереник и съветник по индийските въпроси, но се сблъсква с ревността и негодуванието на останалите от кралския двор, достигнало почти до бунт.

Английският кралски двор от края на XIX век. Абдул Карим пристига от Индия, за да присъства на тържествата по случай златния юбилей на кралицата. Изненадващо, той се превръща в любимец на Нейно величество. Докато кралицата поставя на изпитание нормите и протокола на една институция, която самата тя обитава от десетки години, двамата заформят неочакван и предан съюз, който всички в домакинството на двореца се опитват всячески да саботират. Приятелството им се задълбочава, а кралицата започва да вижда един различен свят и, благодарение на новата гледна точка, започва да си връща човечността.

Снимките са осъществени в Англия, Шотландия и Индия.

Кастинг

Режисьор: Стивън Фриърс
В ролите: Майкъл Гамбън, Джуди Денч, Али Фазал, Оливия Уилямс, Еди Изард, Джонатан Хардън, Кристофър Макмълън, Адил Актар
Сценарист: Лий Хол
Продуценти: Тим Бевън, Ерик Фелнър
По книгата на: Шрабани Басу
Copyright © 2024 Dir.bg.