Играч първи, приготви се

Ready Player One

- 8/10

За филма

В разпространение от: 28.03.2018
Премиера в България: 30.03.2018
Премиера на DVD: 12.08.2018
Производител: Amblin Entertainment, Reliance Entertainment, Village Roadshow Pictures, Warner Bros.
Разпространител: Александра Филмс
Награди и номинации: Номинация за Оскар 2019 (визуални ефекти)
Номинация за БАФТА (визуални ефекти)

По едноименния роман (2011 г.) на американския писател Ърнест Клайн.

Годината е 2044-та, когато умира създателят на мултиплейър онлайн играта "Оазис" Джеймс Холидей (Марк Райлънс). Той е записал видео, в което призовава почитателите й да намерят неговото "великденско яйце", срещу което ще възнагради намерилия го със своето наследство. Заложил е няколко пъзела, чието разгадаване осигурява гигантско богатство и невъобразима мощ.

Младият Уейд Уотс (Тай Шеридан) и без това търси бягство от тягостното ежедневие във виртуалната утопия - в нея можеш да си всеки, да живееш навсякъде, да се влюбваш при това на всяка една от 10 000 планети. Заедно с милиони други, той от години мечтае да разгадае пъзелите и да намери "лотарийния билет". Намира първия ключ и се включва в голямата надпревара... Свед 5 години той се оказва срещу корпоративни хищници, готови на всичко за парите не само в играта, но и в реалния живот.

Единственият жокер към загадките на Холидей е негова страст - попкултурата от края на XX век. След като Уейд се натъква на първата загадка, целият свят се мобилизира и хиляди конкуренти се включват в Лова. За Уейд не остава друг начин да оцелее, освен да спечели. За целта той обаче трябва да напусне виртуалното съществуване и да се впусне в реалния живот и в реалната любов.

Снимките са осъществени в Бирмингам, Великобритания и в студиото "Лийвсдън" край Лондон.

Кастинг

Режисьор: Стивън Спилбърг
В ролите: Марк Райлънс, Тай Шеридан, Хана Джон-Кеймън, Ти Джей Милър, Саймън Пег, Бен Менделсон, Оливия Кук, Джулия Никсън, Кае Алекзандър, Лина Уейт, Ралф Инесън, Пърдита Уийкс
Сценаристи: Ърнест Клайн, Зак Пен
Продуценти: Доналд Де Лайн, Стивън Спилбърг
Музика: Алън Силвестри
По книгата на: Ърнест Клайн
Оператор: Януш Камински
Copyright © 2024 Dir.bg.