Вратата

The Door

Унгария, Германия | 2012г | 97 минути | Драма | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 08.03.2012
Производител: FilmArt Kft, Intuit Pictures, Bankside Films, ARD Degeto Film

По едноименния роман (1987 г.) на унгарската писателка Магда Сабо.

История за странната връзка между млада унгарска писателка и ексцентричната й домашна помощничка - с дълготраен ефект и за двете жени. Магда (Мартина Гедек) наема възрастната Емеренц (Хелън Мирън) за домакиня. От самото начало става ясно, че Емеренц не е обикновена чистачка. Всеки наоколо я познава и уважава, но никой не знае нищо за нея, нито е влизал в дома й. Драматично събитие в живота на писателката обаче принуждава Емеренц да разкрие малко от травмиращото си минало и това хвърля светлина върху необичайното й поведение.

Връзката между двете жени приключва трагично...

Откъс от книгата на Сабо:
„Онази вечер тя не постъпи на работа при нас, това щеше да е неблагопристойно или неприлично: Емеренц се цани за работата..

Света Емеренц Чабадулска, побъркана на тема безкритична милост. В нейното съзнание всички бяха под един общ знаменател, Бог, нотариусът, партиецът, кралят, съдия-изпълнителят, председателят на ООН, и ако все пак случайно беше солидарна с някого, нейното съчувствие беше универсално, получаваше го не само онзи, който го бе заслужил. А всеки. Който и да е. Дори и престъпникът...

Загледах се след нея, замислих се защо държи на мен, след като съм толкова различна от нея, не разбирах какво обича у мен. Вече писах, още бях млада, не бях анализирала докрай колко нелогична, смъртоносна, непредсказуема страст е привличането, при все че познавах античната гръцка литература, която не описваше нищо друго освен проблясващата секира в хватката на страстите..."

Кастинг

Режисьор: Ищван Сабо
В ролите: Мартина Гедек, Хелън Мирън, Карой Еперьеш, Габор Конц
Сценаристи: Ищван Сабо, Андреа Весич
Продуценти: Шандор Шьот, Еньо Хаберман
По книгата на: Магда Сабо
Оператор: Елемер Рагайи
Copyright © 2024 Dir.bg.