105 минути София

България | 2018г | 105 минути | Документален | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 18.09.2018
Производител: Камен Во Студио
Разпространител: кино Люмиер Лидл

Филмът представя всички исторически етапи, през които столицата е преминала, за да добие съвременния си вид. Разказът се движи по времевата линия на историята на града – от първите открити артефакти в софийското поле от 6000 г. пр. Хр. до наши дни. Виждаме откритията в археологията, достиженията в архитектурата и градоустройстовото, науката и изкуствата. Представени са най-ярките обществено-политически събития и факти, ролята на личностите и хората, населявали града в продължение на 8000 години.

Събрани - и преплетени - са епизодите от вече съществуващата документална поредица „5 минути София“, заедно със създадените през последната година нови истории.

Съвремието на града се среща с изкуството на древните траки, с инфраструктурните проекти на римляните, с уменията в живописта и художествените занаяти на древните българи, с разрушенията и градежите на мюсюлманите, с борбите и съжителството на религиите, със стремежите и усилията на новите българи да построят своята столица, използвайки най-доброто от артистичния и духовен свят на Европа.

Включени са и кратки игрални сцени. Актьори от различни поколения пресъздават във възстановките мигове от богатата история на древния град. 77 исторически личности, свързали съдбата си със София, оживяват в портрети на екрана. Палитрата от лица се допълва от подбраните уникални архивни документални кадри.

Благодарение на работата на аниматорите, зрителите виждат как е изглеждала древна Сердика, Римският амфитеатър, строежът на църквата „Св. София“, средновековната крепост Средец и малкото запуснато градче София при обявяването му за столица.

Работата на операторите, авторите на музиката и художниците допълват емоциите във филмовия разказ. Всички исторически етапи, през които е преминала София, събрани в 105 минути. Пълното заглавие на лентата е „105 минути София - историята на града“.

Премиерна прожекция в кино Люмиер Лидл - София: 18.09.2018 г.
Прожекция на София Филм Фест: 29.03.2019 г.

Кастинг

Режисьори: Камен Воденичаров, Мишо Ланджев
Сценаристи: Георги Милков, Камен Воденичаров, Светла Стайкова, Станислав Пенев, Таня Димова, Таня Илчева
Продуцент: Камен Воденичаров
Музика: Любо Киров, Константин Савин
Оператори: Боби Христов, Георги Георгиев, Мартин Митков, Милен Младенов, Николай Илиев, Радослав Георгиев-Багера, Юлиан Рачев
Copyright © 2024 Dir.bg.