Пътуващо кино

Travelling Cinema

България | 2019г | 126 минути | Комедия | Официален сайт
- 8/10

За филма

В разпространение от: 24.08.2019
Премиера в България: 27.08.2021
Производител: Нике-И, Корунд Х, ARS Digital
Разпространител: Нике-И

Трагикомична сатира за киното, в която няколко бивши кинаджии - позабравени актьори, двама мъже и една жена - се срещат (по настояване на ентусиазирания племенник на единия), за да тръгнат на път с овехтял кемпер и няколко диска стари филми. Обикалят страната, за да ги показват - с подсъзнателното усещане, че миналото може да стане настояще, че споменът може да възроди стари надежди и да предостави нови хоризонти. По пътя всеки разказва своята житейска история, за да подреди собствения си пъзел и да започне отначало.

Митът се саморазрушава от великите битови сражения, а реалността винаги е по-различна от това, за което се разказва във филмите - и старите, и новите. Остава може би само неразрушимият мит за любовта, търсещ подкрепа в конкретните прегръдки на любимия или в онзи болезнен и неосъществим мираж по съвършения филм.

Историята на киното е вплетена в сюжета чрез напомнянето за кинообразци като "Великолепната седморка", "Птиците", "Апокалипсис сега", "Ново кино Парадизо", "Любовта е лудост", "Козият рог". Какво е изкуството и какъв е неговият дълбок смисъл, какво се случва с киното, как се променя социалната и политическа реалност, как това рефлектира на културата и обществото.

Снимките са осъществени през август-септември 2017 г.

Прожекция на Любовта е лудост - Варна: 24.08.2019 г.

Кастинг

Режисьор: Илия Костов
В ролите: Катерина Евро, Любен Чаталов, Юри Ангелов, Кристиан Макаров, Васил Банов, Васил Василев-Зуека, Борис Луканов, Меглена Караламбова, Робърт Янакиев, Андрей Слабаков, Кристина Кръстева, Катя Близнакова, Досьо Досев, Бисер Маринов
Сценарист: Илия Костов
Продуцент: Илия Костов
Музика: Димо Стоянов-P.I.F.
Оператори: Мартин Димитров, Ярослав Ячев
Copyright © 2023 Dir.bg.