Засукан свят

Twisted World

България | 2019г | 111 минути | Драма | Официален сайт
- 6/10

За филма

В разпространение от: 14.11.2019
Премиера в България: 14.05.2021
Производител: ARS Digital Studio
Разпространител: bTV Studios

По едноименния разказ от сборника „Диви разкази“ (1967 г.) на Николай Хайтов.

Филм за българския дух от миналото сред магически места в Родопите. Лентата разказва историята на Мильо - заченат извънбрачно в общество, което не приема това. Дошъл на този свят въпреки всички, той постоянно е на ръба на живота и смъртта, на любовта и омразата, на отмъщението и прошката. Той е антигероят, малкият човек. Куцият Милю.

В целия си живот се бори със засукания свят, в който живее и накрая - в миг на просветление - осъзнава: „Не може то тъй, приискало му се на някого да мре. Път трябвало да се измине! Вяра да се трупа! Живот да се изживее!”

„Всеки си има по една орисница, моите трябва да са били две! Цял живот едната рови да ме закопава, другата ме възкресява... Цял живот! Отпреди още да съм се родил.”
В живота на родопския овчар Милю трагичното и комичното постоянно се преплитат. Отхвърлен от света още преди да се роди, заради греха на родителите си, той винаги ще се бори да доказва, че заслужава щастие и уважение. Преминава през възходи и падения, но никога не загубва вярата в себе си. Съдбата постоянно го изправя на кръстопътя на оцеляването и смъртта, на любовта и омразата, на отмъщението и прошката, за да стигне до прозрението, че „Светът е много засукан и заплетен, за да познаеш кое е за хубаво и кое – за лошо!”

Откриващ филм на Киномания - София: 14.11.2019 г.
Прожекция на София Филм Фест: 05.07.2020 г.
Прожекции на СинеЛибри - София: 12.-30.10.2021 г.

Кастинг

Режисьор: Мариус Куркински
В ролите: Мариус Куркински, Виктория Колева, Боряна Маноилова, Ана Пападопулу, Камен Донев, Вяра Коларова, Велислав Павлов, Димитър Николов, Димитър Рачков, София Бобчева
Сценарист: Емил Бонев
Продуцент: Иван Тонев
Музика: Благомир Алексиев-Миро
По книгата на: Николай Хайтов
Оператор: Иван Тонев
Copyright © 2024 Dir.bg.