Обич

Affection

България | 1972г | 90 минути | Драма | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 08.12.1972
Премиера в България: 08.12.1972
Производител: Студия за игрални филми, творчески колектив „Младост“
Разпространител: Българска кинематография
Награди и номинации: 3 награди от ФБФ Варна, 1972 г. (Специалната награда на журито, Награда за женска роля на Невена Коканова и Награда на ЦК на ДКМС на Виолета Донева)
Награда на СИДАЛК на V фестивал на Червенокръстките и здравни филми - Варна 1973 г.

20-годишната Мария (Виолета Донева) не се разбира с родителите си поради техния консуматорски подход към живота. Травматизирана от постоянните семейни конфликти, разочарована от първата любов, Мария е заведена от баща си на почивка в хижа на Витоша. Там тя среща тщеславния архитект Станимиров, от педантичния юрист Костов, от научния сътрудник Манасиев и от стеснителния журналист Петров (Банко Банков). Над тези интелигенти се налага деспотичният управител на дома (Николай Бинев) с неговите си проблеми. Много скоро те започват да й досаждат със своите опити за ухажване.

Голямата мечта на Мария е да стане лекар като леля си Ирина (Невена Коканова), която се е превърнала в еталон за нравственост за своята племенница. Бивша участничка в антифашистката борба, преди време Ирина е обявена за безследно изчезнала във войната във Виетнам. В болницата, където Мария е била на стаж като медицинска сестра, се запознава с Николай (Стефан Данаилов) и се влюбва в него. Без да подозира за чувствата й, той споделя, че има приятелка, която е бременна от друг. Мария му дава кураж и той се оженва, но няма къде да живее. Тогава Мария му дава ключа от апартамента на Ирина, убедена, че тя би одобрила този жест на истинска обич. Този жест е причината за скандала в семейството на Мария. По вечерните улици върви разплакано момиче. След преживяното то гледа с други очи света, убедено в правилността на постъпката си...

Почивката на Мария се превръща във въстание срещу овчедушието спрямо тези, които са облечени във власт. Тя анализира и изгражда силата на своя характер.

През 1986 г. Александър Карасимеонов публикува едноименен със сценария си роман.

Кастинг

Режисьор: Людмил Стайков
В ролите: Виолета Донева, Невена Коканова, Стефан Данаилов, Банко Банков, Николай Бинев, Иван Кондов, Катя Динева, Андрей Чапразов, Стефан Илиев
Сценаристи: Константин Павлов, Александър Карасимеонов
Продуцент: Весела Димитрова
Музика: Симеон Пиронков
По книгата на: Александър Карасимеонов
Оператор: Борис Янакиев
Copyright © 2024 Dir.bg.