Малката маркиза

България | 2021г | 60 минути | Биографичен , Документален | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 23.10.2021
Производител: Геополи филм, Динамик Артс, Доли медиа студио
Разпространител: 7 СинеЛибри 2021

Поетична драматизирана биография на писателката и преводач Фани Попова-Мутафова (1902-1977), считана за най-продаваната авторка на български исторически романи. Тя е наречена „Малката маркиза“ от собствения й съпруг, забележителния ерудит и литературен критик, архитект Чавдар Мутафов (1889-1954).

Поколения наред са били лишавани от възможността да опознаят българската история по най-увлекателния и запомнящ се начин – чрез романите й. Фани Попова-Мутафова е истински феномен за времето си. Тя е само на 28 години, когато излиза „Солунският чудотворец“, първата част от тетралогията за Второто българско царство, за рода Асеневци: „Солунският чудотворец“, „Дъщерята на Калояна”, „Йоан Асен II“, „Последният Асеневец“ („Боянският майстор“). Когато се появява на литературната сцена, вестниците пишат възторжено: „Вазов е достигнат!“.

До 1944 г. Фани Попова-Мутафова издава общо 35 книги, 26 от които са на историческа тематика. От момента, в който германските войски връщат на България предишните й територии в Македония, Добруджа и Западните покрайнини, Фани Попова-Мутафова става открит привърженик на германската кауза. Именно в годините на Втората световна война тя задушава в себе си твореца, притъпява моралните и християнски категории за добро и зло в името на бляна за Велика България. В тези си изяви тя не е съвест на народа, какъвто трябва да бъде един творец, а по-скоро воин, дал клетва да служи на отечеството си безпрекословно.

Снимките са осъществени през ноември 2019 - март 2020 г.

Прожекции на СинеЛибри: 23.-29.10.2021 г.

Кастинг

Режисьор: Станислав Дончев
В ролите: Ирина Митева, Васил Бинев
Сценаристи: Елица Гоцева, Теодора Дончева
Продуценти: Павлина Желева, Георги Чолаков
Музика: Александър Димитров
Оператор: Мартин Димитров
Copyright © 2024 Dir.bg.