Петер фон Кант

Peter von Kant

Франция, Белгия, Scope Pictures | 2022г | 85 минути | Драма | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 06.07.2022
Премиера в България: 13.01.2023
Производител: FOZ, Playtime
Разпространител: 8 CineLibri 2022
Награди и номинации: Номинация за Златна мечка от Берлин 2022; откриващ филм на фестивала
Две номинации за Сезар 2023 г.(за Дени Меноше и за Стефан Крепон)

По филма "Горчивите сълзи на Петра фон Кант" (ФРГ, 1972), режисиран от германския драматург, есеист и режисьор Райнер Фасбиндер, базиран по едноименната му пиеса от 1971 г.

История, акумулираща мощна енергия от любов и ревност, хумор и съблазън – всичко, което прави живота и изкуството така неразривно свързани. При Франсоа Озон ролите се сменят: Петра се превръща в Петер - мъж, при това кинорежисьор. Намек, че това може би е самият Фасбиндер.

Оригиналният филм е поставен изцяло в апартамента на успешна модна дизайнерка, отказваща се от садо-мазохистичната си връзка със своята асистентка в полза на любовна афера с красива млада жена - която обаче открито й изневерява. На екрана са само жени; Франсоа Озон променя някои от героите в мъже.

Модната дизайнерка вече е Петер (Дени Меноше), който си има безучастен секретар - Карл (Стефан Крепон), ставащ интимен свидетел на страстните конфронтации между Петер и неговата любовница Сидони (Изабел Аджани). Дъщерята на Петер - тийнейджърката Габриел (Аминт Одиар) си е у дома от пансиона; красивият, но двуличен любовник на Петер - Амир се играе от Калил Бен Гарбиа, а в ролята на майката на Петер - Розмари влиза Хана Шигула, играла любовницата в оригиналния филм.

Кастинг

Режисьор: Франсоа Озон
В ролите: Дени Меноше, Изабел Аджани, Калил Бен Гарбиа, Хана Шигула, Аминт Одиар, Стефан Крепон
Сценарист: Франсоа Озон
Продуцент: Франсоа Озон
Музика: Клеман Дюкол
По книгата на: Райнер Фасбиндер
Оператор: Манюел Дакос
Copyright © 2024 Dir.bg.