Изкуството да падаш

The Art of Falling

България | 2022г | 108 минути | Драма
- 10/10

За филма

В разпространение от: 26.09.2022
Премиера в България: 21.04.2023
Производител: Геополи
Разпространител: А Плюс Филмс

История за постепенното сближаване на 17-годишната Борислава (Елена Замяркова) с несигурната й майка (Александра Сърчаджиева) в сложно семейство с изчезнал баща. След като започва да се занимава с джудо, тя се научава как да поема отговорност за собственото си щастие.
Бори отказва да бъде унижавана от момчетата. Артистичната й, но лабилна майка не й дава подкрепата, от която има нужда. Грижовният й дядо я записва в школа по джудо. Там тя осъзнава, че преди да победиш другите, трябва да победиш себе си.

"Филмът не е за спорт. Бойните изкуства, като символ на дисциплина и предизвикателство към себе си, се използват като метафора. Посланието е, че в реалния живот, точно както в джудото, е важно да знаеш как да паднеш.
Филмът се занимава с личната битка. Нашата главна героиня става жертва на насилие, но успява да се пребори благодарение на характера си и да използва това посегателство като мотивация да се изгради като личност. Индустрията на щастието, в която живеем, е потискаща - с идеята, че всичко ще бъде розово... Не е розово, животът е поредица от падания.“
Орлин Милчев-Атила

Снимките са осъществени през март-април 2021 г.

Прожекция на Златна роза - Варна: 26.09.2022 г.
Прожекции на София Филм Фест: 18. и 23.03.2023 г.

Кастинг

Режисьор: Орлин Милчев
В ролите: Елена Замяркова, Александра Сърчаджиева, Валери Йорданов, Полина Недкова, Димитър Николов, Мартина Троанска, Ивайло Христов, Иван Бърнев, Жорета Николова, Светлана Янчева, Димитър Баненкин
Сценаристи: Марин Дамянов, Неда Филчева
Продуцент: Павлина Желева
Музика: Polina, TDK – Mladost, Stick Insect
Оператор: Емил Христов
Copyright © 2024 Dir.bg.