Флорентинска нощ

Florentine Night

България | 2022г | 76 минути | 3D , Анимация , Романтичен
- 0/10

За филма

В разпространение от: 08.09.2022
Производител: Four Hands
Разпространител: 8 CineLibri 2022
Награди и номинации: Голяма награда за български пълнометражен анимационен филм - 18 Световен фестивал на анимационния филм, Варна 2022 г.

По мотиви от творби на немския писател Хайнрих Хайне (недовършената повест “Флорентински нощи”, 1837 г.) и френския поет и есеист Жерар дьо Нервал.

Филмът е последната част от трилогия - три самостоятелни любовни истории, които се развиват в три епохи: в средата на XIX век, в края на същия век и в средата на XX век, през около петдесет години.

Сюжетите са вдъхновени от европейския романтизъм. Историята е необичайна за традицията на българското анимационно кино. Драматургията е построена върху фабула, на пръв поглед по-подходяща за игрално кино.

Основна тема на "Флорентинска нощ" е любовта. Филмът е съставен от две паралелни истории и представлява романтичен разказ за странните проявления на любовта и за неочакваните препятствия пред нея, чието преодоляване води до също толкова неочаквани резултати. Разказва се също и за приятелството, за травмите в детството и техните белези, за скритите желания, за неосъзнатия стремеж към себепознание, за влечението към изкуството, за скулптурата, за танца и за музиката.

- Максимилиан разказва на болната Мария загадъчна история от своето детство, когато се е влюбил в красива статуя. Той става скулптор и търси начин да я пресъздаде;
- Часовникарят Филип е лишен от музикални способности, но е принуден да се яви на състезание по музика, за да се ожени за своята любима. За да спечели, той изработва невиждана музикална машина.

Художник: Пенко Гелев.

Прожекция на Световния фестивал на анимационния филм - Варна: 08.09.2022 г.
Прожекция на Синелибри - София: 16.10.2022 г.
Прожекции в Дом на киното - София, Lucky Дом на киното - Пловдив, Регионална библиотека „Пейо Яворов“ - Бургас и Фестивален и конгресен център Варна: 13.01.2023 г.
Прожекция на София Филм Фест: 27.03.2023 г.

Кастинг

Режисьор: Сотир Гелев
Продуценти: Пенко Гелев, Сотир Гелев
Музика: Румен Бояджиев-син
Аниматор: Благой Димитров
Copyright © 2024 Dir.bg.